Вярвате или не, днес има много лаптопи, продавани без вградени уеб камери. Всъщност някои купувачи дори биха предпочели това, така че няма да е необходимо да измислят начин да я покрият, както е показано на изображението по-горе.

Това обаче ще остане в миналото през 2023 г., поне за лаптопите с Windows 11. Това е така, защото Microsoft има правило в рамките на минималните си системни изисквания за следващото поколение на своята операционна система.

Както бе забелязано за първи път от Windows Central, Microsoft ще желае всички лаптопи с Windows 11 да имат уеб камери, започвайки от 1 януари 2023 г. Без да спира дотук, Microsoft също ще изисква уеб камерата да е с HD качество или по-добро, способна на автоматично експониране (AE) и с възможност за автоматично балансиране на бялото (AWB).

Защо Microsoft изисква това? Това вероятно е свързано с Windows Hello, която е системата за разпознаване на лица на Microsoft, която ви позволява да използвате лицето си като биометрична защита. Windows 11 поставя сериозен акцент върху важността на сигурността, така че това би имало много смисъл.

Вероятно ще има два вида отговори. От една страна, това е чудесна новина за обикновения потребител, тъй като от 2023 г. насам няма да е необходимо да се притесняват, че ще останат назад при закупуването на лаптоп с уеб камера, която е боклук - или изобщо я няма. От друга страна, потребителите, които не искат уеб камера на своя лаптоп по някаква причина, вероятно ще бъдат разстроени от това правило.

Така или иначе имате повече от година, преди тази промяна да стане закон.

Снимка: Android Authority

Виж още: Adidas vs. Nike – изкуствен интелект vs робот