Известен учен планира мисия да открие това, което смята, че е извънземна технология, лежаща на дъното на Тихия океан. Противоречивият астрофизик Ави Льоб вярва, че междузвезден обект, който се е приземил на Земята през 2014 г., е някаква форма на космически кораб.

Доклад на космическото командване на САЩ (USSC), публикуван миналата седмица, потвърди, че обектът е от друга звездна система.

Агенцията заключи, че снарядът, който се пръсна в небето край бреговете на остров Манус, Папуа Нова Гвинея, е метеор. Проф. Льоб обаче не приема нищо от това. Той заяви в сряда, че обектът може да е построен от извънземни.

„Нашето откриване на междузвезден метеор предвещава нова изследователска граница“, пише астрономът от Харвард в есе за The Debrief. „Фундаменталният въпрос е дали някакъв междузвезден метеор може да показва състав, който е недвусмислено изкуствен по произход.
Още по-добре, може би някои технологични компоненти ще оцелеят при удара.“

Проф. Льоб е прекарал десетилетия в изучаване на астрономия и напоследък е обучил погледите си върху възможността животът да съществува извън Земята.

Неговите смели твърдения често попадат в заглавията и той се сблъсква с критики от други в своята област заради странните си извънземни теории. Работейки със студент от Харвард, проф. Льоб всъщност е астрономът, който идентифицира обекта като междузвезден преди няколко години. Двамата написаха документ за това, но бяха инструктирани да не го публикуват, защото използваха класифицирани правителствени данни за своето изследване.

След като USSC потвърди предчувствието им на 7 април, Льоб призова за експедиция, за да намери каквото е останало от обекта.

В есето си той отбеляза, че експедиция за извличане може да бъде осъществена с помощта на „загребващи“ магнити за изследване на района от 10 квадратни километра на Тихия океан, където се смята, че обектът е кацнал.

„Мечтата ми е да натисна някои бутони на функционално оборудване, което е произведено извън Земята“, добави той.

Плодовитият астрофизик не е чужд на противоречията. Той е провел провокативни изследвания върху черните дупки, космическата радиация, ранната вселена и други теми от неговата област. През последното десетилетие фокусът му беше насочен към по-спорна тема: възможността Земята да е била посетена от извънземни.

Проф. Льоб многократно е твърдял, че Умуамуа – междузвезден обект, който минава през Слънчевата система през 2017 г., е технология, изпратена от извънземни.

Той събра силно оспорваните си коментари – които му спечелиха присъствие в заглавия по целия свят – в книга, публикувана миналата година.

„Какво би станало, ако пещерен човек види мобилен телефон?“, написа Льоб. „Той е виждал камъни през целия си живот и би си помислил, че това е просто лъскав камък.“

Той обвини астрономите, които твърдяха, че обектът е комета, като каза, че това е подобно на това да позволим на „незапознатите да определят какво можем да открием“.

Много учени отхвърлиха странните му твърдения, определяйки ги за безотговорни. Льоб оглавява проекта „Галилео“, който има за цел да създаде мрежа от усъвършенствани телескопи, които ще сканират небето за признаци на извънземен живот.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Вижте защо американската армия обмисляла ядрен удар по Луната