Несъществуващата програма за разширена идентификация на аерокосмическите заплахи на правителството на САЩ похарчила милиони долари за изследване на странни експериментални технологии, като невидими наметала, антигравитационни устройства, проходими червееви дупки и предложение за тунел през Луната с ядрени експлозиви според десетки документи, получени от Vice.com.

Документите, които включват близо 1600 страници с доклади, предложения, договори и бележки от срещи, разкриват някои от по-странните приоритети на AATIP. Секретна програма на Министерството на отбраната, която се провежда от 2007 г. до 2012 г., стана известна на обществеността едва през 2017 г., когато бившият ѝ вече директор  подаде оставка от Пентагона.

През същата година AATIP стана синоним на НЛО благодарение на няколко вече печално известни видеоклипа, които бившият директор Луис Елизондо пусна в пресата след оставката си и в които се вижда как неидентифициран самолет се движи по привидно невъзможни начини.

Но новите документи предполагат, че AATIP е направил нещо повече от разследване на докладвани срещи с НЛО. Целият пакет съдържа 51 документа, получени от Vice чрез искане на Закона за свобода на информацията (FOIA), подадено преди четири години.

Може би най-интригуващи сред документите са няколко десетки справочни документи за разузнаването на отбраната, които обсъждат жизнеспособността на различни „усъвършенствани технологии“. Тази колекция включва доклади за „проходими червееви дупки, звездни портали и отрицателна енергия“, „комуникации с високочестотни гравитационни вълни“, „задвижване на деформация, тъмна енергия и манипулиране на допълнителни измерения“ и много други теми, които ще звучат познати на феновете на научната фантастика.

Много от докладите подчертават непрактичността на прилагането на модерни технологии. В доклада за невидима екипировка например авторите (чиито имена са скрити във всички доклади) пишат, че „перфектните прикриващи устройства са невъзможни, защото изискват материали, при които скоростта на светлината се доближава до безкрайността“. Въпреки това маскировъчните устройства, които правят обектите невидими за базираните на микровълнови сензори като радари и детектори за движение, са „определено в обсега на настоящата технология“, пишат авторите на доклада.

Други доклади не се плашат от смели, понякога необичайни предложения за реализиране на модерни технологии. В доклад за „задвижване с отрицателна маса“ авторите предлагат план за търсене на изключително леки метали в центъра на Луната, които може да са „100 000 пъти по-леки от стоманата, но все пак имат здравината на стоманата“. За да се достигне до центъра на Луната, авторите предлагат взривяване на тунел през лунната кора и мантията с помощта на термоядрени експлозиви.

Разбира се, САЩ не са взривили ядрени бомби на Луната и не показват непосредствено намерение да го направят. Предстоящите мисии на NASA Artemis планират да върнат хората на Луната за първи път от ерата на Apollo с крайната цел да се установи устойчиво човешко присъствие там. Удрянето на Луната с ядрени експлозии вероятно ще се окаже във фундаментално противоречие с тази мисия.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Пентагонът потвърди, че междузвезден метеорит е ударил Земята през 2014 г.

 

Тагове: