Въпреки че всички ние сме големи почитатели на земната атмосфера, която ни поддържа живи, тя възпрепятства способността ни да правим кристалночисти снимки на Дълбокия космос.

Ето защо Ема Александър от Северозападния университет в Илинойс и Тианао Ли от университета Цинхуа в Пекин са разработили нов софтуер с изкуствен интелект, който може да повиши значително качеството на такива изображения.

Земната атмосфера често замъглява изображенията, направени от наземни телескопи. "Това е малко като да гледаш нагоре от дъното на плувен басейн", казва Александър в изявление. "Водата изтласква светлината и я изкривява. Атмосферата, разбира се, е много по-малко плътна, но концепцията е подобна."

Това представлява проблем за учените, които изучават изображения на обекти в Дълбокия космос.

"Малките разлики във формата могат да ни подскажат за гравитацията във Вселената. Тези разлики вече са трудни за откриване", продължава Александър. "Ако погледнете изображение от наземен телескоп, формата може да е изкривена. Трудно е да се разбере дали това се дължи на гравитационен ефект или на атмосферата."

Въпреки че премахването на размазването, предизвикано от атмосферата, е стандартна част от обработката на астрономически изображения, този нов инструмент, задвижван от изкуствен интелект, е по-точен от класическите методи и по-съвременните методи за премахване на размазването - съответно с 38.6% и 7.4%.

Новата техника е адаптация на съществуващ софтуер, използван за изостряне на снимки, но за първи път се прилага за изображения от наземни телескопи.

За да обучи изкуствения интелект с дълбоко обучение, екипът използва изображения, направени от космическия телескоп "Хъбъл", който няма атмосферно размазване поради разположението си в околоземна орбита, въвежда симулирано размазване, предизвикано от атмосферата, и намалява резолюцията на изображенията до резолюцията на обсерваторията "Вера Рубин" - мощен телескоп, който в момента се изгражда в Чили. След като "Вера Рубин" заработи през 2024 г., софтуерът ще бъде перфектно калибриран за незабавна употреба.

Александър и Ли са направили кода на софтуера с отворен код, което позволява на всеки да го адаптира към различни обсерватории. "Сега предаваме този инструмент, като го даваме в ръцете на специалистите по астрономия", завършва Александър. "Смятаме, че това може да бъде ценен ресурс за изследванията на небето, за да се получат възможно най-реалистични данни."

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита