До края на месеца Земята ще се сдобие с още една луна - малък астероид, който ще бъде притиснат от гравитацията на нашата планета до края на годината, твърдят учени. Минилуната - астероид, наречен 2024 PT5, е забелязана от Системата за предупреждение за последен земен удар на астероиди (ATLAS) на 7 август. Космическата скала ще направи една пълна обиколка на нашата планета между 29 септември и 25 ноември, преди да се измъкне от земната гравитация.

Въпреки това за 57-дневното близко прелитане до нашата планета астероидът ще бъде трудно забележим, тъй като е широк само 10 метра.

Нашата планета понякога се сдобива с допълнителни луни. Например подобно събитие се е случило през 1981 и 2022 г., когато обектът 2022 NX 1 е станал абстрактен спътник на нашата планета, преди да се отклони по-далеч, отбелязват астрономите.

„Земята може редовно да улавя астероиди от популацията на близкоизточните обекти (NEO) и да ги изтегля в орбита, превръщайки ги в минилуни“, пишат изследователите в статията. „Наскоро откритият NEO 2024 PT5 от клас „Аполо“ следва траектория, която наподобява тази на 2022 NX1, и скоро може да се превърне в минилуна.“

НАСА счита всеки космически обект, който се доближава на по-малко от 190 милиона километра от Земята, за „обект, близък до Земята“, а всеки голям обект, който се намира на по-малко от около 7.5 милиона километра от нашата планета, класифицира като „потенциално опасен“. НАСА проследява местоположението и орбитите на около 28 000 астероида с помощта на АТЛАС - масив от четири телескопа, който сканира цялото нощно небе на всеки 24 часа.

НАСА е изчислила траекториите на всички тези близки до Земята обекти след края на века. Земята е изправена само пред малък риск от апокалиптичен сблъсък с астероид поне през следващите 100 години.

Според новото изследване 2024 PT5 вероятно произхожда от астероидния пояс Арджуна - разнообразна смесица от космически скали, които обикалят около Слънцето близо до нашата планета. Благодарение на това, че орбитата му съвпада плътно с нашата, изчисленията показват, че астероидът ще обиколи Земята отново през януари 2025 г., а след това през 2055 г.

Снимка: Unsplash

Виж още: Учените могат да постигнат невъзможното: да видят гравитацията