Mars Reconnaissance Orbiter на NASA засне изображения на „мистериозни форми“ в масивни кратери, както ги описа членът на екипа на MRO Пол Гайслер в публикация в блог миналата седмица.

Откритието, както се вижда от зашеметяващите изображения, заснети от камерата HiRise на MRO, заинтригува учените. Гайслер и неговият екип вярват, че ослепителните шарки, гравирани в марсианската повърхност, може да представляват постоянните белези, оставени от марсианския лед, нагрят от Слънцето: един завладяващ поглед към обширната и богата на вода история на планетата.

Отлаганията са открити само в кратери в северните равнини на Arabia Terra - голям и силно ерозирал и покрит с кратери регион на север от екватора.

Интересното е, че не всички кратери в този регион показват останките от тези мистериозни находища. Според Гайслер те са се появили само в онези с размери 600 метра в диаметър и по-големи, а не в такива с диаметър приблизително 450 метра и по-малки.

„Отлаганията имат хоризонтални ламинации, които могат да бъдат слоеве или тераси“, пише той. „Отлаганията също имат радиални ивици, образувани от малки ярки хребети.“

Гайслер и неговият екип подозират, че тези озадачаващи характеристики са причинени от богат на лед материал, който се превръща от твърдо вещество в газ, като всяка тераса представлява различен етап от този процес. Учените смятат, че някога Марс е имал много вода, която по-късно се е превърнала в лед, който се е просмукал в сухата повърхност на планетата в продължение на милиарди години.

„Може би по-големите кратери са проникнали до водната маса между 50 и 100 метра под повърхността и са били наводнени след образуването им“, се казва в публикацията в блога.

Изчезването на марсианския лед води до образуването на всякакви очарователни пейзажи с течение на времето. Смята се, че други кратери, като „Щастливото лице“, открити в района на ледения южен полюс на Марс, са се образували чрез сублимиране на скреж в продължение на много години.

Въпреки че не можем да кажем със сигурност какво стои зад тези последни мистериозни наблюдения, те предоставят още един завладяващ поглед към вида открития, които апаратурата на NASA все още може да ни позволи, въпреки че е изстреляна преди повече от 17 години.

Снимка: NASA

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици