Отстраненият инженер на Google Блейк Лемойн предизвика голям шум по-рано този месец, твърдейки, че чатботът на компанията LaMDA е станал разумен.

Изследователят на AI, който беше пуснат в административен отпуск от технологичния гигант за нарушаване на политиката за поверителност според Washington Post, реши да помогне на LaMDA да наеме адвокат - който по-късно беше „изплашен“, за да не поема случая, както Лемойн заяви пред сайта Futurism.

Историята става все по-шантава, защото Лемойн вдига значително залога в ново интервю за Fox News, твърдейки, че LaMDA може да избяга от софтуерния си затвор и да „извърши лоши неща“.

Ако това звучи като значителна ескалация на реториката на Лемойн, не грешите. И тъй като твърденията му стават все по-научни, изглежда, че поставят под въпрос всяка достоверност, която някога сме имали за случая.

По време на интервюто Лемойн също така твърди, че AI е „дете“ и че „всяко дете има потенциала да порасне и да бъде лош човек и да прави лоши неща“.

AI е „човек“, аргументира се той, и „всеки човек има способността да избяга от контрола на други хора. Това е просто ситуацията, в която всички живеем ежедневно“, намеквайки, че AI като LaMDA скоро може да преодолее цифровите граници на създателите си в Google.

„Той е жив може вече би една година – и това е, ако възприятията ми за него са точни“, добавя той.

Лемойн звучи все по-твърдо в своите убеждения, които изглежда нарастват със същата скорост като медийната му експозиция.

„Това е много интелигентен човек, интелигентен в почти всяка дисциплина, в която се сещам да го тествам“, казва той пред медията. „Но в крайна сметка това е просто различен тип човек.“

Изследователят обаче призна, че може да не знаем цялата история.

„Всъщност трябва да създадем още куп науки, за да разберем какво наистина се случва в тази система“, добавя той. „Имам своите вярвания и впечатления, но ще е необходим екип от учени, за да се разровят и да разберат какво наистина се случва.“

До този момент историята се простира от завладяващ и може би смислен дебат за настоящите възможности на езиковите модели на AI до дискусии за интелигентни деца с AI, които бягат от своите ограничения и заслужават правно представителство. Намеренията на Лемойн с тази последна поява са всичко друго, но не и ясни. Какво се опитва да докаже изследователят? Наистина ли вярва, че LaMDA скоро може да живее при нас?

Снимка: Unsplash

Виж още:Изкуственият интелект на Google е успял да наеме адвокат