Два екипа от учени са открили теоретично обитаема планета, по-малка от Земята, но по-голяма от Венера, която обикаля около малка звезда на около 40 светлинни години.

Екзопланетата, наречена Gliese 12b, обикаля около хладна червена звезда джудже, разположена в съзвездието Риби, и е с размер около 27% от размера на нашето Слънце и температура 60% от неговата според двете изследвания, публикувани в The Astrophysical Journal Letters и Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Тъй като звездата му е много по-малка от Слънцето, Gliese 12b все още попада в обитаемата зона - идеалното разстояние от звездата, на което може да съществува течна вода - въпреки че завършва орбитата си на всеки 12.8 дни.

Изхождайки от предположението, че екзопланетата няма атмосфера, учените изчислиха, че температурата на повърхността ѝ е около 42 градуса по Целзий.

"Открихме най-близкия до нас транзитиращ свят с умерен климат и размери на Земята", казва в изявление Масаюки Кузухара, доцент по проекта в Центъра по астробиология в Токио и ръководител на един от изследователските екипи заедно с Акихико Фукуи, доцент по проекта в Токийския университет.

След като бъдат идентифицирани планети с размерите на умерена Земя, учените ще могат да ги анализират, за да определят кои елементи се съдържат в атмосферата им и което е от решаващо значение - дали има вода за поддържане на живот.

"Има само шепа екзопланети, които сме открили и които са добри кандидати за това, а тази е най-близката до нас и затова е доста важно откритие", каза пред CNN Лариса Палеторп, докторант в Единбургския университет и Университетския колеж в Лондон, която е съавтор на другото изследване.

За да открият Gliese 12b, учените използват публично достъпните данни, събрани от сателита на НАСА за изследване на транзитни екзопланети (TESS) - телескоп, който всеки месец наблюдава десетки хиляди звезди и следи промените в яркостта им, които могат да бъдат доказателство за орбитиращи екзопланети.

За астрономите е по-лесно да открият екзопланети, които обикалят около звезди - червени джуджета, тъй като относително малкият им размер води до по-голям ефект на затъмняване по време на всеки транзит.

В момента учените не са сигурни какво точно представлява атмосферата на тази планета, дали изобщо има такава и дали има вода, въпреки че екипът заяви, че не очаква да открие вода там.

"Възможно е да няма вода и тогава ще разберем, че на тази планета вече е настъпил парников ефект и тя прилича повече на Венера", пишат учените. "Може да има вода и в такъв случай тя прилича повече на нас или има признаци, които могат да бъдат открити и които биха били в състояние да ви покажат, че парниковият ефект е в ход, така че тя може да губи вода."

За следващия етап от анализа на атмосферата на екзопланетата учените се надяват да използват космическия телескоп "Джеймс Уеб" и да извършат спектроскопски анализ. Този метод включва улавяне на звездната светлина, която преминава през атмосферата на екзопланетата, и наблюдение на това кои дължини на вълните се поглъщат от определени молекули, разкривайки тяхното присъствие в атмосферата.

Снимка: R. Hurt/JPL-Caltech/NASA

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви