Когато намирате решение, е полезно да подходите към проблема от всички възможни ъгли. Същото може да се каже и за предизвиканото от изменението на климата топене на ледовете в Антарктика, поради което Международният алианс за ледника Твейтс програмира автоматичен подводен апарат - с псевдоним "Ран" - да се гмурне в кухината на ледения шелф Дотсън, разположен близо до ледника Твейтс в Западна Антарктида.

В продължение на 27 дни подводницата пропътува повече от 900 километра - включително 16 километра директно в самата кухина, - за да разбере механиката на това как ледниците се топят по-бързо в близост до силни подводни течения и да разгледа топографията на този важен леден шелф. Това, което експертите, работещи с подводницата, откриха, е, че характеристиките на западната част на ледения шелф се различават значително от тези на източната, която е по-дебела и поради това се топи по-бавно.

Апаратът "Ран" изготви и карти с висока разделителна способност на долната страна на ледения шелф Дотсън, които разкриха странни черти на прорези, ледени плата и подробни модели на ерозия.

"Преди това използвахме сателитни данни и ледени ядра, за да наблюдаваме как ледниците се променят с течение на времето", казва в изявление за пресата Анна Волин, водещ автор на изследването. "Като навигирахме подводницата в кухината, успяхме да получим карти с висока разделителна способност на долната част на леда. Това е нещо като да видиш гърба на Луната."

За разлика от ледниците, които се намират на сушата, ледените шелфове всъщност са част от океана. Те действат като подпорни стени, които не позволяват на леда на сушата да се влее в океана и да повиши морското равнище, в резултат на което са изключително важни за полярните екосистеми. И тъй като тези шелфове се намират в океана, е възможно да се проникне под тях.

Но това, че е възможно, не означава, че е лесно.

Дългият 6 метра подводен апарат "Ран" използва импулсни звукови вълни (усъвършенстван многолъчев сонар) върху леда, за да картографира неговите характеристики, но поради субантарктическото си местоположение Волин и екипът ѝ не могат да комуникират с апарата или да проследяват движенията му с GPS. След 14 мисии - някои с продължителност няколко часа, а други - повече от ден - "Ран" картографира около 50 квадратни мили лед, а заснетите структури са по-сложни, отколкото някой си е представял.

"Картографирането ни даде много нови данни, които трябва да разгледаме по-внимателно", каза Волин в изявление за пресата. "Ясно е, че много предишни предположения за топенето на долната част на ледниците не отговарят на истината. Настоящите модели не могат да обяснят сложните модели, които виждаме. Но с този метод имаме по-голям шанс да намерим отговорите."

Едно от откритията на екипа е, че различната скорост на топене на източните и западните части на ледения шелф Дотсън може да се обясни с явление, известно като модифицирана циркумполярна дълбока вода (mCDW), при което водата от Тихия и Индийския океан се смесва с други местни водни маси, които оказват влияние върху ледената основа. Тези данни бяха допълнени от измерванията на "Ран" на тези подводни течения, както и от високата скорост на топене на пукнатините, които преминават през ледника.

Въпреки че първоначалната мисия на екипа беше да проучи близкия ледник Твейтс, средата се оказа твърде трудна за достъп. Шелфовият ледник Дотсън обаче послужил като идеален кандидат за тестване на оборудването и методите според The New York Times. Тези проучвания бяха проведени през 2022 г., а екипът се върна по-рано тази година, за да види какви промени са настъпили в ледения шелф. Тогава се сбъднали най-лошите опасения на Волин и нейния екип - "Ран" не се появил на предварително планираната точка на среща. Екипът подозира, че апаратът е заседнал на брега или е станал мишена на любопитни тюлени.

Снимка: Unsplash

Виж още: ifi Go Bar Kensei: стил и звук в уникална симбиоза (РЕВЮ)