Слънчевата буря, която изпълни небето на Земята с блестящи завеси от светлина през май 2024 г., беше толкова силна, че последиците ѝ се усетиха дори на дъното на океана.

Магнитните компаси, използвани от Ocean Networks Canada (ONC) за подпомагане на наблюдението на океана край бреговете на Канада, регистрираха голямо и значително изкривяване на магнитното поле на Земята, тъй като то беше бомбардирано от огромен приток на частици, изхвърлени от Слънцето.

Това е доста невероятен показател за това колко точно мощни са били бурите - но данните са ценни и по други причини. Първо, сега ще знаем какво наблюдаваме, когато подобни смущения бъдат регистрирани по време на бъдещи слънчеви бури.

И второ, данните могат да помогнат на учените да разберат как точно се отразява на Земята, когато някоя от тези бури се приближи към нас.

„Следващите две години ще бъдат пикът на 11-годишния слънчев цикъл. След десетилетие на относителна неактивност, събитията с полярни сияния като този уикенд вероятно ще зачестят през следващите няколко години, въпреки че слънчевата променливост прави невъзможно точното прогнозиране на такива събития", казва физикът Джъстин Албърт от Университета на Виктория в Канада.

„Мрежата на ONC може да предостави много полезен допълнителен прозорец към ефектите на слънчевата активност върху земния магнетизъм.“

Слънчевите бури, известни още като геомагнитни бури, са действията на Слънцето, които имат най-голям ефект върху Земята. Те възникват, когато изригване на повърхността на Слънцето изхвърля милиарди тонове материал, заплетен от магнитни полета, с висока скорост в Слънчевата система.

Когато това изхвърляне на коронарна маса пристигне на Земята, частиците се удрят в магнитното ни поле, където голям брой от тях се заплитат и ускоряват, докато не бъдат изхвърлени в атмосферата ни. Там взаимодействието им с други частици предизвиква светещото полярно сияние.

Но това не е единственият ефект върху Земята. Тези взаимодействия генерират електрически токове, които могат да предизвикат пренапрежения, нарушаващи колебанията и прекъсванията в електропреносната мрежа. Те могат да причинят прекъсвания на навигацията, комуникациите и радиовръзките. Влияние се оказва и върху всичко, което се намира в близкото до Земята космическо пространство, като самолети и спътници.

ONC разполага с подводни обсерватории край източния и западния бряг на Канада на дълбочина до 2.7 километра. Компасите се използват предимно за подпомагане на ориентирането на акустичните доплерови профилографи на теченията (ADCP) в обсерваториите, които следят промените в океанските течения. Данните от тях трябва да се проверяват ежедневно, за да се осигури контрол на качеството.

Напоследък Слънцето е особено активно, тъй като се приближава към слънчевия максимум - пикът в 11-годишния цикъл на активност, - и специалистът по данни на ONC Алекс Слонимер за пръв път забеляза нещо странно в данните от компасите още през март, когато имаше няколко интензивни геомагнитни бури.

Снимка: Unsplash/Northern Lights Graffiti/Flickr/CC BY 2.0

Виж още: За да удължите живота на литиево-метална батерия за електромобил, просто я изхабете и я оставете да престои