Когато огромен астероид се удря в Земята преди 66 милиона години, облаци от прах от раздробените скали блокират Слънцето за 15 години. Според ново изследване този прах може да е бил основната причина за масовото измиране, което е унищожило нелетящите динозаври и много други видове.

Ударът, наречен Чиксулуб, е изхвърлил в атмосферата шлейфове от газове на основата на сяра, както и огромни количества силикатен прах. Ударът е предизвикал и горски пожари по цялата планета, които са изхвърлили във въздуха сажди и въглероден диоксид.

Скоро след това светът изпаднал в "ударна зима", която унищожила 75% от видовете на планетата.

"Изследванията по този въпрос предлагат масовото измиране на Чиксулуб да е било управлявано главно от емисиите на серни газове или от впръскването на сажди от глобалните горски пожари", казва Джем Берк Сенел от Белгийската кралска обсерватория в Брюксел.

Предишните изследвания обаче не са разглеждали дали силикатният прах също би могъл да окаже влияние, казва той.

За да продължат изследването, Сенел и колегите му анализират финозърнест материал, отложен на място в Северна Дакота по време на удара на Чиксулуб. Екипът установява, че диаметърът на зърната варира от 0.8 до 80 микрометра, като средният размер е 2.88 микрометра.

Вкарвайки тази информация в климатичен модел, екипът установява, че първоначално серните газове са основният фактор за глобалното охлаждане, тъй като блокират слънчевата светлина. Тези газове обаче се задържат само за кратко време.

Същевременно силикатният прах се задържа във въздуха 15 години след удара, което предполага, че той трябва да е изиграл голяма роля за поддържането на глобалната зима. Изследователите установяват, че само прахът е допринесъл за понижаване на температурата на повърхността на Земята с 15 °C, като този ефект постепенно е отслабнал след първите няколко години.

Освен това прахът е бил по-ефективен от серните газове при блокирането на дължините на вълните на светлината, използвани за фотосинтеза при растенията и фитопланктона.

"Само силициевият прах е довел до дълготрайно спиране на фотосинтезата след удара", казва Сенел. Това е довело до липса на храна за много видове, което е поставило началото на поредица от изчезвания на сушата и в океаните.

Снимка: Unsplash

Виж още: Концептуалният Hyper Force на Nissan е като Батмобил във виртуална реалност