Nissan представи нов концептуален автомобил на японското изложение за мобилност и той прилича на леко умален Батмобил със своите остри линии и изрязани врати. Автомобилният производител демонстрира по един концептуален автомобил, като Hyper Force е най-новата и последна заявка. Nissan предвижда Hyper Force като изцяло електрически автомобил, предназначен както за любителите на състезанията, така и за геймърите. Всъщност се предполага, че той ще бъде снабден с възможност за шофиране с добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR).

Идеята е да се даде възможност на собствениците да управляват автомобила си във виртуалния свят - докато той не се движи, разбира се - чрез специален VR шлем с невидими визьори. Този шлем ще даде на потребителите достъп до игрово изживяване при шофиране, при което те ще могат да се състезават с часовника или с други онлайн състезатели, включително с приятелите си и с "дигиталните призраци на професионални шофьори" на писта.

Що се отнася до самия автомобил, Nissan го е проектирал така, че да има изцяло твърдотелна батерия, която може да произвежда мощност до 1000 kW. Предполага се, че той ще разполага и с усъвършенствани възможности за автономно шофиране благодарение на своята LIDAR система и набор от сензори, предназначени за спортно шофиране.

Hyper Force има два режима на шофиране, единият от които е състезателен и облива кабината в червена светлина, разширявайки панелите на арматурното табло към седалката на водача, за да засили усещането, че се намирате в пилотска кабина. В същото време в GT, или режим Grand Touring, всички екрани и панели светят в синьо и се отдалечават от седалката на водача. Между другото, ако панелите, кокпитът и графичният потребителски интерфейс на автомобила изглеждат познати във видеото по-долу, това е така, защото Nissan ги е проектирал в сътрудничество със студиото Polyphony Digital Inc, разработчик на Gran Turismo.

Тъй като това е само концепция, никой няма да шофира Hyper Force в скоро време. Президентът и главен изпълнителен директор на Nissan Макото Учида описа концептуалните автомобили, които компанията показа на събитието, като "символи на бъдещето, които въплъщават основополагащия дух на компанията - да се осмеляваш да правиш това, което другите не правят".

Снимка: Nissan

Виж още: 5 задължителни умения, ако искаш да овладееш изкуствения интелект