Американските учени, създали първите живи роботи, казват, че формите на живот, известни като ксеноботи, вече могат да се възпроизвеждат - и по начин, който не се наблюдава при растенията и животните.

Създадени от стволовите клетки на африканската жаба с нокти (Xenopus laevis), от която получиха името си, ксеноботите са широки по-малко от милиметър (0.04 инча). Малките „животинки“ бяха разкрити за първи път през 2020 г., след като експериментите показаха, че могат да се движат, да работят заедно в групи и да се самолекуват.

Сега учените, които ги разработиха в Университета на Върмонт, Университета Тъфтс и Института Wyss за биологично вдъхновено инженерство към Харвардския университет, заявиха, че са открили изцяло нова форма на биологично възпроизвеждане, различна от всяко животно или растение, познато на науката.

„Бях изумен от това“, казва Майкъл Левин, професор по биология и директор на Центъра за откритие на Алън в университета Тъфтс, който е водещ автор на новото изследване.

„Жабите имат начин за възпроизвеждане, който обикновено използват, но когато... освободите (клетките) от останалата част от ембриона и им дадете шанс да разберат как да пребивават в нова среда, те не само откриват нов начин за придвижване, но те също така откриват очевидно нов начин за възпроизвеждане.“

Ксеноботите са на много ранен етап, сравним с компютър от 40-те години на миналия век и все още нямат практически приложения. Въпреки това тази комбинация от молекулярна биология и изкуствен интелект може потенциално да се използва в множество задачи в тялото и околната среда, според изследователите. Това може да включва неща като събиране на микропластмаса в океаните, проверка на кореновите системи и регенеративна медицина.

Докато перспективата за самовъзпроизвеждаща се биотехнология може да предизвика безпокойство, изследователите казаха, че живите машини са били изцяло манипулирани в лаборатория и лесно умират, тъй като са биоразградими и регулирани от експерти по етика. Изследването е частично финансирано от Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната, федерална агенция, която наблюдава разработването на технологии за военна употреба.

Снимка: Sam Kriegman, Douglas Blackiston, Michael Levin, and Josh Bongard

Виж още: Ето как Луната може да поддържа 8 млрд. души с кислород за 100 000 години