Първото в света изпитание върху хора на лекарство, което може да възстановява зъби, ще започне след няколко месеца, по-малко от година след новината за успеха му при животни. Това проправя пътя към пускането на лекарството на пазара още през 2030 г.

Изпитването, което ще се проведе в Университетската болница в Киото от септември до август 2025 г., ще лекува 30 мъже на възраст между 30 и 64 години, на които липсва поне един молар. Интравенозното лечение ще бъде тествано за ефикасността му върху човешкото съзъбие, след като успешно е израснало нови зъби при модели на фретки и мишки без значителни странични ефекти.

„Искаме да направим нещо, за да помогнем на тези, които страдат от загуба или липса на зъби“, казва водещият изследовател Катсу Такахаши, ръководител на отделението по стоматология и орална хирургия в болница Китано. „Въпреки че досега не е имало лечение, което да осигури трайно излекуване, смятаме, че очакванията на хората за растеж на зъбите са големи.“

След този 11-месечен първи етап изследователите ще изпробват лекарството върху пациенти на възраст от 2 до 7 години, при които липсват поне четири зъба поради вродена зъбна недостатъчност, която според оценките засяга 1% от хората. Екипът вече набира кандидати за това изпитание фаза IIa.

След това изследователите разглеждат възможността за разширяване на изпитването с хора с частичен едентулизъм, или хора, при които липсват от един до пет постоянни зъба поради фактори на околната среда. Честотата на този проблем варира в различните страни, но се смята, че около 5% от американците са с липсващи зъби, като честотата е много по-висока сред по-възрастните хора.

Самото лекарство деактивира протеина USAG-1 (uterine sensitization-associated gene-1), който потиска растежа на зъбите. Както съобщихме през 2023 г., блокирането на взаимодействието на USAG-1 с други протеини насърчава сигнализирането на костния морфогенетичен протеин (BMP), което предизвиква образуването на нова кост.

Това доведе до появата на нови зъби в устата на мишки и порове - видове, които имат почти същите свойства на USAG-1 като хората.

„Протеинът USAG-1 има висока аминокиселинна хомоложност от 97% между различни животински видове, включително хора, мишки и бегели“, отбелязват изследователите. Все още обаче не се знае дали ще се проведе изпитване върху орли...

Молекулярният биолог и зъболекар Такахаши работи върху регенерацията на зъбите от 2005 г. и се надява, че това лечение няма да е само за вродени зъбни заболявания, а за всеки, който е загубил зъби, на всякаква възраст.

Ако терапията се окаже успешна, до шест години тя ще може да се прилага при пациенти с трайно липсващи зъби.

Снимка: Unsplash

Виж още: Група ученици сглобиха най-малкия хуманоиден робот в света (ВИДЕО)

 

Тагове: