В социалните мрежи се появиха кадри, на които се виждат удивително реалистични хуманоидни роботи, позиращи на Световната конференция за роботи в Пекин миналата седмица.

Но вместо да демонстрират най-новото и най-доброто в областта на хуманоидната роботика, два от „роботите“ се оказват жени, които се превъплъщават във футуристични андроиди, вероятно наети от компанията за аниматроника Ex-Robots.

„Много хора си мислят, че това са все роботи, без да осъзнават, че всъщност това са две човешки същества, които са косплейъри на роботи сред аниматрониката“, написа в Х репортерът Байрон Уан.

Макар и донякъде странна на пръв поглед, илюзията беше разбита, след като снимка на една от наетите жени, обядваща на събитието, започна да се разпространява онлайн. Оказва се, че дори косплейърите на хуманоидни роботи трябва да се хранят.

Това не е първият случай, в който на сцената срещаме хора, облечени като роботи. През 2022 г. Tesla беше широко осмивана за наемането на танцьор в костюм от спандекс, който се маскира като новообявения робот Optimus на компанията.

Въпреки това косплейърите, наети от Ex-robots, се оказаха далеч по-убедителни. Читателите на X трябваше да се намесят, след като един особено доверчив потребител заяви, че косплейърите са хуманоидни роботи „направо от научната фантастика“.

„В оригиналния пост ясно се казва, че това са фалшиви момичета роботи“, гласи бележка на общността, прикрепена към поста.

Въпреки че наемат човешки косплейъри за щанда си на конференцията, Ex-Robots всъщност са разработили (макар и не толкова убедителни) хуманоидни роботи, които могат да правят различни мимики, за да изразяват реалистични емоции.

През юни Ройтерс съобщи за напредъка на компанията, показвайки кадри със силиконови ръце и крака, разхвърляни по масите.

„Моделът, който създаваме, е мултимодален и способен да изразява емоции“, заяви тогава пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Ex-Robots Ли Боянг. „Той може да възприема заобикалящата го среда и да създава подходяща обратна връзка с лицето.“

Защо компанията е избрала да наеме човешки косплейъри за Световната конференция за роботи, която се проведе миналата седмица, остава неясно. Дали те са били наети като „момичета на щанда“ (booth babes), което е остаряла форма на промоция? Или са били нарочно там, за да заблудят посетителите, че са роботи?

Като се има предвид как се възприемат видеоклиповете в социалните медии, възможно е да става въпрос за комбинация от двете.

Снимка: Unsplash/Byron Wan (@Byron_Wan)

Виж още: Петилетката за четири: Китай достигна предвидената за 2030 г. цел за чиста енергия