Добра новина за околната среда е, че Китай е постигнал целта си за чиста енергия шест години по-рано от очакваното. През 2020 г. президентът Си Дзинпин постави за цел до 2030 г. да разполага с поне 1200 гигавата чисти енергийни източници. В ново изявление Националната енергийна администрация на Китай твърди, че страната е достигнала 1206 гигавата благодарение на 25 гигавата турбини и панели, добавени миналия месец, съобщава Bloomberg.

Този крайъгълен камък е от решаващо значение за Китай, най-големия замърсител в света, който произвежда около 12.7 метрични тона емисии, произведени годишно към 2023 г., съобщава The New York Times. За контекст, САЩ са на второ място с 5.9 млрд. тона. Въпреки това Китай харчи повече за чиста енергия от всяка друга държава, но все още има да извърви дълъг път. Досега слънчевата и вятърната енергия са генерирали 14% от енергията на страната през 2024 г.

Китай работи за разширяване на този брой с редица проекти, които включват възобновяема енергия. През юни беше обявено, че държавната компания China Three Gorges Renewables Group ще инвестира 80 млрд. юана (11 млрд. долара) в база, използваща слънчева, вятърна и въглищна енергия за производство на електроенергия. Централата ще бъде построена в провинция Вътрешна Монголия и ще получи 135 гигавата от 435-те гигавата, които Китай е отделил за пустинни проекти до 2030 г. Ще трябва да видим колко отрицателен ефект ще предизвика въглищният аспект в хода на изпълнението на плана.

Снимка: Unsplash

Виж още: Без паника: сблъсъкът между нашата галактика и Андромеда вече не е толкова сигурен