Ако мислите за приложението на роботи в армията, съзнанието ви може да извика дистопични образи на бойни полета от научна фантастика с машини, задвижвани от изкуствен интелект, разменящи лазерен огън. Но в много по-хуманно приложение изследователите от Обединеното кралство разработват потенциално животоспасяваща медицинска система, еквивалентна на VR видеообаждане.

Изследователи от университета в Шефилд работят върху система за телеприсъствие за лечение на военния персонал по време на битка. Планът е лекарите извън обекта да носят шлемове за виртуална реалност и да контролират робот на бойното поле. Машината може да вземе жизнените органи на пациента със същата технология, използвана в роботизираната хирургия.

В момента ранените бойци често трябва да посещават полеви медицински лица с ограничени налични ресурси. Тези парамедици нерядко вършат работата си със значителен личен риск (и ако заразните болести и инфекциите са фактори, риск и за другите). Ако пациентът се нуждае от допълнителни грижи, преместването му на безопасно място с подходящи ресурси може да отнеме часове или дни.

Планираната система за телеприсъствие ще позволи на медицинските работници да функционират извън обекта, като използват робота за събиране на данни като температурата или кръвното налягане на пациента. Например машините могат да вземат секрет с тампони от устата и кръвни проби от ръката на пациента. Освен това може да изпращат снимки и видеоклипове на наранявания на медицинските работници извън обекта, което им позволява да оценят и може би дори да лекуват пациента дистанционно.

Съръководителят на проекта Саня Дограмаджи, професор в катедрата по автоматично управление и инженерство на системите на университета в Шефилд, вижда инициативата като животоспасяваща мярка. „Разработването на дистанционно управлявана роботизирана система би подобрило значително безопасността чрез намаляване на опасностите, на които е изложен военният персонал на фронтовата линия. Нашата платформа използва най-новата технология и ще я интегрира по начин, който не е бил извършван досега.“

Снимка: University of Sheffield

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат