Учените са създали синтетични организми, които могат да се самовъзпроизвеждат. Познати като „ксеноботи“, тези малки биологични машини с ширина милиметър вече имат способността да се възпроизвеждат – поразителен скок напред в синтетичната биология.

Съвместен екип от университета на Върмонт, университета Тъфтс и университета Харвард използва ембрионални клетки на жаба Xenopus laevis, за да конструира ксеноботите.

Първоначалната им работа започва през 2020 г., когато ксеноботите бяха „построени“ за първи път. Екипът проектира алгоритъм, който събира безброй клетки заедно, за да конструира различни биологични машини, като в крайна сметка се установява върху ембрионални кожни клетки от жаби.

Корпусите на машината бяха сглобени с помощта на биологичен клетъчен материал и изкуствени електроди. Когато се активират, клетките започват да работят заедно. Създавайки нещо като архитектура, клетките на кожата започват да се оформят в „тела“, които могат да изпълняват специфични задачи, като например да бутат микроскопични обекти наоколо или да се организират и да се движат във формация.

Преминавайки отвъд способността да изпълнява прости роботизирани задачи, екипът вече е повишил залога.

„С правилния дизайн те спонтанно ще се самовъзпроизвеждат“, казва в изявление за пресата съ-ръководителя на изследването Джошуа Бонгард, компютърен учен и експерт по роботика в Университета на Върмонт.

Подобно на всеки мрачен антиутопичен филмов сценарий, малките роботи плуват наоколо и започват да събират стотици единични клетки в своите подобни на гейм персонажа Pac-Man „усти“. Няколко дни по-късно се появява чисто нов ксенобот.

„Това е много неинтуитивно от научна гледна точка, но изглежда много просто“, казва изследователят Сам Кригман в съобщението, добавяйки, че „тези родители са създали деца, които са създали внуци, които са създали правнуци, които са създали пра-правнуци“.

Естествено е да мислим, че тези малки ксеноботи един ден ще бъдат отговорни за роботизирано въстание като жива версия на „Терминатор“, но биологичните машини са доста безобидни. За разлика от такава футуристична и опасна технология, подобно на машина, ксеноботите могат просто да бъдат изключени и за около седем дни да се разградят биофикасно както всяка клетка на кожата. Освен това екипът не иска да пусне ксеноботи в заобикалящия ни свят като роботизирани помощници. По-скоро идеята е да се проучи как тяхното създаване може да доведе до по-добри и по-бързи алгоритми, които могат да манипулират вече живи и функциониращи клетки.

„Ако знаехме как да кажем на колекциите от клетки да правят това, което искаме от тях, в крайна сметка това е регенеративната медицина – това е решението за травматични наранявания, вродени дефекти, рак и стареене“, каза Майкъл Левин от университета Тъфтс, съавтор върху изследването. „Всички тези различни проблеми са тук, защото не знаем как да предвидим и контролираме какви групи от клетки ще се изградят. Ксеноботите са нова платформа за обучение."

Снимка: Unsplash

Виж още:Революция в ядрения синтез обещава неограничена енергия