Спътниковата интернет услуга Starlink на SpaceX продължава да постига високи скорости на интернет при тестовете. Скоро след стартирането си, когато мрежата е имала достатъчен капацитет, Starlink е показвала скорости на изтегляне от стотици Mbps в първите дни, но с набирането на популярност и регистрирането на повече потребители скоростите са започнали да намаляват.

Въпреки това напоследък Starlink започна да напомня за първоначалните си високи скорости, като при множество тестове за скорост на интернет връзката се достигна границата от 100 Mbps. Тестът дори е по-особен, тъй като измерва производителността на Starlink по време на движение. За разлика от предишните тестове за сваляне на данни при тях се измерваше само производителността на фиксирани терминали, които обикновено се инсталират в дома на потребителя.

С развитието на Starlink през годините SpaceX разшири и продуктовото си портфолио. Първоначално потребителите имаха възможност да закупят само кръгла антена, която беше ограничена до адреса, регистриран в SpaceX. С течение на времето обаче бяха въведени по-нови терминали и опции за множество планове. Те включват по-скъпите бизнес планове и различни чинии с различна консумация на енергия.

Друг план позволява на потребителите да използват Starlink, докато сменят местоположението си. Предлагат се два такива плана, а именно Starlink Roam и Starlink Mobility. Те се различават главно по вида на предоставената на потребителя чиния. При Starlink Mobility чинията е предназначена за монтиране на превозно средство, докато Starlink Roam има стойка, която може да се постави навсякъде.

Всъщност тестът е бил проведен при точно такива приемници и измервал работата на антената по време на движение. Резултатите бяха споделени в Twitter и показаха, че скоростта на изтегляне на Starlink е 130 Mbps. Скоростта на качване е значително по-ниска и е 17 Mbps.

Често срещано объркване при анализиране на тестовете за интернет скорост на Starlink е между скоростите на WiFi и Starlink. Първата просто измерва скоростта между дадено устройство (например смартфон или лаптоп) и безжичния рутер. Втората измерва действителната скорост на мрежата или скоростта на предаване на данни между потребителската чиния и сателитите в ниска околоземна орбита (LEO). Скоростта на WiFi е налична за всички устройства, които имат достъп до безжичния маршрутизатор, но трябва да бъде достъпна в зависимост от използваното устройство.

Напоследък Starlink редовно започва да преминава бариерата от 100 Mbps скорост на изтегляне. По-голямата част от тези тестове са от потребители извън Америка, а неотдавнашни резултати дойдоха и от потребител в Германия. То показа скорост на изтегляне от 208 Mbps при първоначалното пускане и резултат от 177 Mbps при второто пускане от потребител в провинциални части на Германия.

Естествено, тези резултати са по-редки от нормалното, а подробният анализ на работата на мрежата в САЩ и в световен мащаб разкри много по-ниски скорости на изтегляне за повечето потребители. SpaceX също така усеща конкуренцията от бързо нарастващата потребителска база и необходимостта от изстрелване на по-големи сателити, които да запълнят наскоро одобрените орбитални райони.

Снимка: SpaceX

Виж още: Партньор на Apple загатва за потенциални функции за сателитен интернет за iPhone