В скорошно интервю за StrictlyVC главният изпълнителен директор и съосновател на OpenAI Сам Алтман говори за бъдещето на изкуствения интелект, бил той добър или лош, по възможно най-неясния начин – който малко ни плаши.

Алтман отговори на въпроси за OpenAI, създателите на изключително популярния AI чатбот ChatGPT и инструмента за AI изкуство DALL-E, както и за цялостния AI пейзаж. Въпреки че по-голямата част от интервюто е предимно смесица от термини от Силициевата долина, Алтман сподели своите мисли за най-добрите и най-лошите сценарии за изкуствения интелект.

Алтман смята, че „най-добрият случай е толкова невероятно добър, че ми е трудно дори да си го представя“, и че може да помогне за „разрешаване на безизходица и да подобри всички аспекти на реалността и да позволи на всички да живеем най-добрия си живот“.

„Мисля, че добрият сценарий е толкова добър, че звучиш като наистина луд човек, когато говориш за него.“

Що се отнася до най-лошия сценарий, Алтман даде доста по-малко оптимистичен отговор на потенциалните опасности, ако и когато AI се повреди. „Лошият случай – и смятам, че това е важно да се каже – е, че светлините угасват за всички нас“, твърди Алтман. „Притеснявам се повече от случай на случайна злоупотреба в краткосрочен план.“

Алтман подчерта, че не става въпрос за „това как AI се събужда и решава да бъде зъл“, а по-скоро, че е „невъзможно да се преувеличава значението на безопасността и работата с AI в съответствие“, за да се предотврати злоупотреба със системите, била тя умишлена или друга.

Вече видяхме проблеми с инструменти, генерирани от изкуствен интелект, включително ChatGPT, които могат да се използват за извършване на плагиатство, писане на фишинг имейли и разпространение на дезинформация, както и правни проблеми, свързани с авторски права с генериране на изкуство с изкуствен интелект. Разочароващо Алтман не навлезе в подробности по тази тема. Имайки предвид инвестицията на Microsoft от милиарди долари в OpenAI, би било хубаво да чуем за потенциалните клопки, които биха могли да се появят при лошо или злонамерено използване на AI инструменти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Платената версия на ChatGPT е близо. Какво означава това?