Популярността на ChatGPT експлодира през последните няколко месеца, но дните на неограничен безплатен достъп до AI chatbot може скоро да свършат – някои потребители съобщават, че виждат план за надграждане до платена версия на ChatGPT Professional.

Създателят на чатбота OpenAI все още не е направил официални съобщения относно платено ниво на ChatGPT или евентуално ценообразуване. Това означава, че изскачащите съобщения за професионален план, струващ 42 долара на месец, споделени в Twitter и Reddit, остават спекулации.

Но слуховете предполагат, че ниво ChatGPT Professional, за което OpenAI наскоро разкри официален списък с чакащи, наближава. И ако съобщението, което някои потребители съобщиха, че са видели след щракване върху нова опция „План за ъпгрейд“, е правилно, то може да има големи последици за безплатните потребители на уменията на популярния AI.

Според съобщението професионалният план от 42 долара на месец очевидно ще даде на абонатите достъп до услугата „дори в пиковите часове“, включително „по-бърза скорост на реакция“, и ще им осигури „приоритетен достъп до нови функции“. Но обратната страна е, че безплатният план обещава, че ChatGPT ще бъде достъпен през останалото време, което потенциално ограничава достъпа ви.

Все още не е ясно колко често или кога може да е това „ниско“ търсене. ChatGPT редовно се срива при повишено търсене на неговите AI умения, като изпраща съобщение „ChatGPT е в пълен капацитет в момента“.  Но ако описанията на двата плана ChatGPT са верни, това може да означава, че безплатните потребители ще бъдат блокирани от услугата през популярните за използване на платформата часове на деня.

Със сигурност ще има потребители и фирми, които биха могли да оправдаят сумата от 42 долара на месец за ChatGPT, след като Bloomberg съобщи наскоро, че 30% от професионалистите са изпробвали AI chatbot по време на работа. Много потребители на Discord сървъра на услугата и в Reddit обаче изразиха разочарованието си от слуховете за новата цена и потенциалните последици от платеното ниво за безплатната версия.

Не само AI уменията на ChatGPT се развиват бързо – неговият бизнес модел също се променя бързо под двойния натиск на вътрешни и външни сили.

Преди няколко дни Microsoft  обяви разширяване на многомилиардните си инвестиции си в OpenAI „за ускоряване на пробивите в AI“ и заяви, че планира скоро да пренесе услугата в своята облачно-базирана услуга Azure заедно с платформи като Outlook и Word. И The New York Times също наскоро съобщи, че Google планира да разкрие някои от новите си иновации в чатбота на Google I/O, който започва на 11 май.

Докладът предполага, че Google ще „демонстрира версия на своята търсачка с функции за чатбот тази година“, което подкрепя предишен цитат от Демис Хасабис (главен изпълнителен директор на притежавания от Google DeepMind), че може да стартира „агент за диалог“, наречен Sparrow, за частна бета-версия някъде през 2023 г.

Конкуренцията при чатботове с изкуствен интелект е толкова ожесточена, че основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин очевидно са били избрани да предложат съвети как гигантът за търсене трябва да се справи с ChatGPT. Въпреки че все още е рано за технологията, загрижеността на Google относно въздействието ѝ върху традиционния бизнес за търсене е разбираема.

Снимка: Unsplash

Виж още: Google подготвя AI революция с 20 нови продукта