Учени от Чикаго са открили, че масата на субатомна частица не е такава, каквато трябва да бъде.

Измерването е първият убедителен експериментален резултат, който е в противоречие с една от най-важните и успешни теории на съвременната физика.

Екипът е открил, че частицата, известна като W бозон, е по-масивна от прогнозираните теории. Резултатът е описан като „шокиращ“ от проф. Дейвид Тобак, който е говорител на проекта.

Откритието може да доведе до разработването на нова, по-пълна теория за това, как работи Вселената.

„Ако резултатите бъдат потвърдени от други експерименти, светът ще изглежда различно“, казва той пред BBC News. „Трябва да има промяна в парадигмата. Надеждата ни е, че може би този резултат ще бъде този, който ще счупи язовира.“

Известният астроном Карл Сейгън каза, че „изключителните твърдения изискват изключителни доказателства“. Вярваме, че имаме това.

Учените от Collider Detector Fermilab (CDF) в щата Илинойс са открили само малка разлика в масата на W бозона в сравнение с това, което теорията казва, че трябва да бъде - само 0.1%. Но ако това се потвърди от други експерименти, последствията са огромни. Така нареченият стандартен модел на физиката на елементарните частици предвижда поведението и свойствата на субатомните частици без никакви несъответствия в продължение на петдесет години. Досега.

Другият говорител на CDF проф. Джорджо Киарели от INFN Sezione di Pisa казва пред BBC News, че изследователският екип едва повярва на очите си, когато видя резултатите.

„Никой не очакваше това. Мислехме, че може би нещо не е наред, но изследователите старателно преминаха през резултатите си и се опитаха да потърсят грешки. Не намериха нито една.“

Резултатът, публикуван в списание Science, може да бъде свързан с догадки от други експерименти във Fermilab и Големия адронен колайдер на швейцарско-френската граница. Тези все още непотвърдени резултати също предполагат отклонения от Стандартния модел, вероятно в резултат на все още неоткрита пета сила на природата, която действа.

Физиците знаят от известно време, че теорията трябва да бъде актуализирана. Това не може да обясни наличието на невидим материал в Космоса, наречен тъмна материя, нито продължаващото ускоряващо се разширяване на Вселената от сила, наречена тъмна енергия. Нито пък може да обясни гравитацията.

Д-р Митеш Пател от Imperial College, който работи в LHC, вярва, че ако резултатът от Fermilab бъде потвърден, това може да бъде първият от многото нови резултати, които биха могли да са предвестник на най-голямата промяна в нашето разбиране за Вселената след теориите на относителността на Айнщайн отпреди повече от сто години.

„Надеждата е, че тези пукнатини ще се превърнат в пропасти и в крайна сметка ще видим някакъв ефектен извод, който не само потвърждава, че Стандартният модел се е разпаднал като описание на природата, но също така ни дава нова посока, която да ни помогне да разберем какво виждаме и как изглежда новата теория на физиката.“

„Ако това е валидно, трябва да има нови частици и нови сили, които да обяснят как да направим тези данни последователни и логични с досегашните ни знания.“

Снимка: Pikrepo

Виж още: Neuralink е провалът на Илон Мъск, за който той не иска да разберете

 

Тагове: