Проблемите все още назряват за Neuralink. Въпреки настояването на съоснователя Илон Мъск, че стартъпът за създаване на интерфейс мозък-компютър ще достигне фаза на изпитания на хора по-късно тази година, много експерти не са толкова сигурни.

Няколко бивши служители на Neuralink разговаряха с Fortune за това, колко нефункционална е средата в компанията, хвърляйки още повече съмнение върху плановете, споделени от Мъск пред широката общественост. 

Шестимата специалисти твърдят, че компанията е обзета от силен натиск за постигане на невероятно амбициозни цели, което води до истинска въртележка на лидерските позиции.

„Имаше недоволство от горе надолу от темпото на напредък, въпреки че се движехме с безпрецедентна скорост“, казва пред списанието бивш служител на Neuralink. „Все пак Илон не беше доволен.“

Служителите казаха, че Мъск специално е насърчил токсична и интензивна работна култура, настоявайки за нереалистични срокове за прекалено амбициозни цели. Те казаха, че често се притесняват да не разгневят основателя, ако очакванията му не бъдат изпълнени.

„Всички в цялата империя са просто водени от страх“, описва пред Fortune атмосферата в компаниите на Мъск. Като таква Neuralink отбеляза огромен процент на текучество на персонала, което включваше напускането на голяма част от ръководния екип.

През май 2021 г. съоснователят на компанията Макс Ходак внезапно обяви, че вече не е част от компанията, но не даде категоричен отговор защо. Имаше обаче някои индикации, че той и Мъск може да не са се разбирали и че Ходак всъщност е бил свален от него.

Към този момент разказите за ужасяваща работна култура в предприятията на Мъск като SpaceX и Tesla са за съжаление често срещани. Въпреки че тези компании без съмнение са в челните редици на вълнуващи и иновативни технологии, това очевидно не трябва да идва за сметка на психичното здраве и физическото благополучие на служителите им.

Снимка: Neuralink

Виж ощеХлапак иска 50 000 долара, за да спре да следи частния самолет на Илон Мъск