Слънчевата сонда на NASA "Паркър" се превърна в най-бързия обект, създаден от човека, регистриран някога - отново.

На 27 септември сондата достигна невероятните 635 266 км/ч, докато се приближаваше близо до слънчевата повърхност, благодарение на малко гравитационно съдействие от близкото прелитане на Венера на 21 август. С това невероятно приближаване към Слънцето сондата счупи своя предишен рекорд за скорост от 586 863 км/ч, поставен през ноември 2021 г. В същото време сондата постави нов рекорд за разстояние, прелитайки в рамките на само 7.26 милиона км от слънчевата повърхност - по-близо, отколкото който и да е космически кораб някога е обикалял в орбита, според NASA.

Прелитането на Венера е решаващ елемент от опита на сондата да изследва изгарящата повърхност на Слънцето. Докато сондата се приближава до Венера, планетата поглъща част от орбиталната енергия на "Паркър", което ѝ позволява да се доближи до Слънцето. Сондата има планирано още едно прелитане; най-близкият му подход до Слънцето в края на 2024 г. се предвижда да бъде само на 6.16 милиона км от повърхността. Сондата вероятно ще достигне още по-големи скорости при последното си пътуване около Слънцето, затвърждавайки репутацията си на най-бързия обект, създаден от човека.

Слънчевата космическа сонда "Паркър", изстреляна през август 2018 г., е на седемгодишна мисия да разбере слънчевата корона, или най-външния слой на слънчевата атмосфера. Разбирането как топлината се движи през короната, как плазмата и магнитните полета се променят на повърхността на Слънцето и как това захранва явления като слънчевия вятър, ще помогне на учените да прогнозират по-добре космическото време според NASA.

Снимка: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben

Виж още: Революция в астрономията: изкуствен интелект за пръв път откри свръхнова

 

Тагове: