Изкуственият интелект (ИИ) скоро може да се заеме с търсенето на свръхнови.

Нов, напълно автоматизиран алгоритъм за машинно обучение успешно е открил, идентифицирал и класифицирал първата си свръхнова - за първи път това е постигнато с помощта на ИИ. Програмата, наречена Bright Transient Survey Bot (BTSbot), може значително да ускори процеса на анализ и класифициране на свръхнови, твърдят нейните разработчици.

Понастоящем откриването на свръхнови зависи от съвместната работа на хора и компютри, но BTSbot може да ни извади от това уравнение. Според екипа на BTSbot само през последните шест години астрономите са прекарали около 2200 часа във визуална проверка и класифициране на кандидати за свръхнови. BTSbot може да позволи на астрономите да пренасочат тези усилия и да отделят повече време за изследване на произхода на тези звездни експлозии и за моделиране на тяхното протичане.

"За първи път в историята серия от роботи и алгоритми с изкуствен интелект наблюдаваха, след това идентифицираха, след това комуникираха с друг телескоп, за да потвърдят накрая откриването на свръхнова", казва в изявление ръководителят на екипа Адам Милър, професор по физика в Северозападния университет в Илинойс. "Това представлява важна стъпка напред, тъй като по-нататъшното усъвършенстване на моделите ще позволи на роботите да изолират специфични подтипове звездни експлозии."

"В крайна сметка изключването на хората от цикъла дава повече време на изследователския екип да анализира наблюденията си и да разработи нови хипотези, които да обяснят произхода на космическите експлозии, които наблюдаваме", добавя Милър.

Много свръхнови възникват, когато умиращи звезди изчерпват горивото си за ядрен синтез. Неспособни да се поддържат срещу вътрешния натиск на гравитацията, ядрата на тези звезди се разрушават, а външните им слоеве избухват като свръхнови.

В случая на свръхнови от тип Ia експлозиите се предизвикват, когато звезден остатък, наречен бяло джудже, съществува в двойна система и отнема материя от своята звезда спътник. Този приток на материал кара белите джуджета да се запалят отново и да експлодират, като ги унищожават напълно.

Тези експлозии на свръхнови могат да бъдат толкова ярки, че да засенчат общата светлина на всички звезди в галактиката около тях. Благодарение на необятното пространство обаче дори този невероятен изблик на светлина не означава, че свръхновите са лесни за откриване. Понастоящем роботизирани телескопи сканират нощното небе, като правят многократни снимки на един и същ участък от пространството с надеждата да открият променящ се - или преходен - обект, който не е бил на предишните снимки.

За да отстранят евентуално ролята на човечеството в тези процеси, Милър и екипът му разработват BTSbot и обучават изкуствения интелект с над 1.4 милиона исторически изображения от близо 16 000 източника. Те включвали потвърдени свръхнови и други експлозивни астрономически явления, като например временно избухване на звезди, звезди, които са периодично променливи, и избухване на галактики.

Снимка: Unsplash/Legacy Surveys/D. Lang (Perimeter Institute) for Legacy Surveys layers and unWISE/NASA/JPL-Caltech/D. Lang (Perimeter Institute)

Виж още: Официално: учените потвърдиха състава на лунното ядро