SpaceX поиска от Федералната авиационна администрация (FAA) на САЩ да коригира доклад, в който се предупреждава, че компонентите от навлизащите в атмосферата сателити Starlink могат да наранят или дори да убият хора на Земята.

FAA, регулаторният орган, който лицензира изстрелването на спътници, публикува на 5 октомври доклад, наречен "Риск, свързан с изхвърлянето при повторно влизане на сателити от предложени големи съзвездия в ниска околоземна орбита".

В доклада се посочва, че до средата на следващото десетилетие сателитите Starlink на SpaceX ще представляват 85% от риска за хората на земята и авиацията от повторно навлизане на космически боклук.

"До 2035 г., ако се реализира очакваното разрастване на голямото съзвездие от сателити и отломките от сателитите Starlink оцелеят при повторното си влизане в атмосферата, общият брой на опасните фрагменти, които оцеляват при повторното влизане в атмосферата всяка година, се очаква да достигне 28 000, а очакваният брой на жертвите, броят на хората на земята, които се очаква да бъдат ранени или убити от отломки, оцелели при повторното влизане в атмосферата на сателитите, изхвърлени от тези съзвездия, ще бъде 0.6 на година, което означава, че на всеки две години се очаква един човек на планетата да бъде ранен или убит", се казва в част от доклада.

Понастоящем в ниска околоземна орбита (НОО) се намират около 5000 сателита Starlink, които представляват по-голямата част от всички активни сателити в НОО в момента. SpaceX изгражда съзвездие от 12 000 спътника, като планира да разшири Starlink до 40 000 космически апарата.

SpaceX реагира остро на доклада в писмо от 9 октомври, в което описва твърденията за потенциален риск от нараняване и смърт, свързани със Starlink, като "абсурдни, необосновани и неточни", съобщава CNN.

SpaceNews отбеляза, че астрофизикът и специалист по проследяване на космически полети Джонатан Макдауъл е заявил, че повече от 350 сателита Starlink са деорбитирани, без да има данни за достигане на отломки от тях до земята.

SpaceNews съобщи, че регулаторът разглежда писмото на SpaceX, а CNN отбеляза, че в изявлението на Aerospace Corporation, публикувано след писмото на SpaceX, се казва, че техническият ѝ екип е в комуникация със SpaceX и други, за да "прегледа и актуализира данните".

SpaceX далеч не е единственият космически оператор, който планира и изгражда т.нар. мегасъзвездия от сателити в НОО. В неотдавнашен доклад на Европейската космическа агенция се посочва, че поведението на човечеството в Космоса е "неустойчиво" по отношение на космическите отпадъци.

Снимка: NASA

Виж още: Защо падат сателитите на SpaceX?