Подразделението за сателитен интернет на SpaceX, наречено Starlink, направи голям пробив в усилията си да предоставя телефонни услуги директно от сателити. Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск обяви, че компанията е постигнала максимална скорост на изтегляне от 17 Mbps за връзка между сателити и телефони, използвайки "немодифициран телефон Samsung".

Този тест представлява най-бързата скорост досега за директна сателитна връзка със стандартен смартфон без специален хардуер. Илон Мъск разкри резултатите в X, като сподели екранна снимка на теста за скорост, извършен на телефона Galaxy. Проследяването на серийния номер на телефона показа, че това е моделът на флагмана на Samsung за 2021 г. S21 Ultra (128 GB) с капацитет 128 GB за Verizon.

Това демонстрира способността на Starlink да използва съществуващи търговски сателити и немодифицирани потребителски устройства за нови сателитни комуникационни услуги. През последните месеци космическата компания работи с T-Mobile за разработването на тази възможност. Ако бъде реализирана в голям мащаб, тя би могла да осигури основни разговори и съобщения в отдалечени райони без клетъчна мрежа.

Въпреки че 17 Mbps е достатъчна скорост за гласови повиквания с помощта на съществуващите протоколи, видеоразговорите могат да бъдат затруднени при тези скорости. Приложенията с голям обем данни също няма да са практични. Въпреки това дори бавната сателитна връзка може да бъде животоспасяващ резервен вариант за спешни случаи в открито море или на наистина изолирани места.

От друга страна, Samsung и други производители на оригинално оборудване като Google обещават директни сателитни връзки в бъдещите си устройства. Скрийншот от миналата седмица показва това, което изглежда като страница с настройки на устройство Galaxy, работещо с One UI 6.1, който ще дебютира със серията Galaxy S24. На страницата са изброени функциите, които могат да бъдат полезни при спешни случаи. Това ще премахне необходимостта от партньорства с оператори и ще позволи независима, само сателитна връзка.

Изглежда обаче, че скоростите ще трябва да се увеличат значително за стандартните случаи на използване на смартфона извън основните разговори. Starlink и неговите конкуренти ще се стремят да увеличат производителността чрез по-големи сателити, сателити с по-висока пропускателна способност и технологии за многостранен достъп.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиардери искат да построят бизнес парк в околоземна орбита