Инженери в Китай са създали смразяващо микровълново оръдие, "което може да свали сателити" с вълни, 68 000 пъти по-силни от магнитното поле на Земята. Ужасяващото оръжие е подсилено от четири двигателя на Стърлинг и според съобщенията може да се монтира на задната част на камион, а с подобен елемент в арсенала си далекоизточната сила демонстрира напомпаните си военни мускули.

Охлаждащите свойства на двигателите на Стърлинг ще увеличат силата на мощното микровълново оръжие, като тестовете показват, че то консумира само една пета от енергията на други системи. В миналото Китай е създавал подобни модели, но нито един от тях не е имал такава мощност - и със сигурност нито един, който да има възможност да работи непрекъснато в продължение на около четири часа.

Ако съобщенията са верни, тогава китайското оръжие с висока мощност на микровълните (HPM) ще бъде първото, което използва технологията на двигателя на Стърлинг, която ще бъде разкрита пред обществеността.

Според екипа на проекта, който се ръководи от учения по електронно инженерство Сю Че, HPM има непрекъснато, устойчиво магнитно поле с интензитет 68 000 пъти по-силен от земния.

В перспектива това е близо половината от силата на магнитното поле, което може да бъде генерирано от Големия адронен колайдер (LHC) в Европа - най-големия колайдер на частици с най-висока енергия в света.

Тъй като оръжейната система може да се монтира на камион, Китай може буквално да я разположи където пожелае, предлагайки безкраен списък от възможности. Понеже може да работи до четири часа без загуба на мощност, по-дългите пътувания няма да са проблем.

Оръжието е разработено съвместно от Северозападния институт за ядрени технологии в Сиан и Института по електротехника в Пекин, съобщава South China Morning Post.

Снимка: Unsplash

Виж още: Възможно е да се нуждаем от ново ниво за урагани при ветрове със скорост над 300 км/ч