Емблематичната физиономия на тиранозавър рекс може би е била доста по-малко зъбата, отколкото Холивуд иска да ви накара да вярвате - а именно, че от затворената му, заплашителна паст са стърчали страховити редици от зъби като на крокодил.

Според ново проучване, публикувано в списание Science, в действителност зъбите на Т-рекс и други тероподи като велоцирапторите са били скрити от устни под формата на люспеста тъкан. Изследователите смятат, че по този начин те са приличали повече на комодски дракони и по-малко на краля на динозаврите, който сте виждали в "Джурасик парк".

"Това животно е било копирано толкова много пъти", казва съавторът на изследването Марк Уитън, палеохудожник и изследовател в Университета в Портсмут, пред The New York Times. "То пренесе тази визия без устни в попкултурата до такава степен, че сега се борим да се отървем от нея."

Разбира се, под "устни" изследователите нямат предвид тези на бозайниците - нито пухкави и изпъкнали, нито мускулести и способни да се движат самостоятелно. Вместо това устните на динозаврите са приличали по-скоро на статична обвивка, предназначена да предпазва заплашителните им зъби.

Изследвайки износването на зъбите, екипът на Уитън установява, че съвременните животни без устни като крокодилите имат значително по-износен емайл - най-външния слой на зъбите - в сравнение с месоядните тероподи.

"Както всеки зъболекар ще ви каже, слюнката е важна за поддържане на здравето на зъбите", казва в изявление съавторът Кирстин Бринк, палеонтолог в Университета на Манитоба. "Зъбите, които не са покрити от устни, рискуват да изсъхнат и могат да бъдат подложени на повече увреждания по време на хранене или борба, както наблюдаваме при крокодилите, но не и при динозаврите."

Още едно доказателство? Съотнесени към размерите на черепите им, зъбите на динозаврите не са по-големи от тези на гущерите, което показва, че са били достатъчно малки, за да се прикрият.

Това е убедителен аргумент, но някои учени не са убедени, че аргументът в полза на устните е достатъчен. Да вземем за пример Томас Кар, палеонтолог от колежа "Картаген" и признат експерт по Т-рекс, който твърди, че в изследването се надценява значението на емайла за наличието на здрави зъби. Според него дентинът, който образува вътрешния слой на зъбите, е по-важен.

"Това е тъканта, която според мен вероятно е структурно по-важна за тиранозаврите, защото ако дентинът се разруши, те ще ядат банани", казва Кар пред NYT.

Тъй като дентинът не е изложен на атмосферни влияния, допълва Кар, не е необходимо да се поддържа влажен, както при емайла - и следователно няма нужда от устни.

Така че за всички вас, които отчаяно се придържате към страховитото, но все по-малко точно изображение на Т-рекс в "Джурасик парк" и други популярни медии през годините: има шанс то все още да е в сила.

Снимка: Unsplash

Виж още: Най-дългият врат на животно в историята: вкаменелост разкрива динозавър с 15-метров врат