Изследователи са разработили обещаваща синтетична сърдечна клапа, която в крайна сметка може да се използва за деца. Институтът "Уас" и Училището за инженерни и приложни науки "Джон А. Полсън" (SEAS) в Харвард са създали така наречената клапа FibraValve. Този имплант може да бъде произведен за минути с помощта на метод на предене на влакна, който им позволява да оформят деликатните клапи на микроскопично ниво - готови да бъдат колонизирани от живите клетки на пациента и да се развиват заедно с тях, докато те съзряват.

FibraValve е продължение на JetValve, изкуствената сърдечна клапа на екипа от 2017 г., която използва много от същите принципи. Актуализираната версия използва "фокусирано ротационно струйно предене", което добавя потоци от фокусиран въздух за по-бързо и точно събиране на синтетични влакна, което улеснява фината настройка на формата на клапата. В резултат на това микро- и нановлакната на полимера могат по-точно да възпроизведат тъканната структура на органична сърдечна клапа. Производственият процес отнема по-малко от 10 минути. За сравнение алтернативните методи могат да отнемат часове.

Техниката използва и "нов, персонализиран полимерен материал", наречен PLCL (комбинация от поликапролактон и полимлечна киселина), който може да издържи в тялото на пациента около шест месеца - достатъчно време (на теория), за да могат клетките на пациента да проникнат в структурата и да я поемат. Въпреки че досега е тествана успешно само при овце, дългосрочната визия е получената органична тъкан да се развива заедно с човешките деца, докато те съзряват, като потенциално отменя необходимостта от рискови операции за подмяна, докато телата им растат.

"Нашата цел е местните клетки на пациента да използват устройството като план за регенериране на собствена жива клапна тъкан", казва ученият Кевин Паркър в прессъобщението на Харвард.

При проведения от изследователите тест върху жива овца FibraValve "започна да функционира веднага, като нейните платна се отваряха и затваряха, за да пропускат кръвта при всеки сърдечен удар". Освен това те наблюдават червени и бели кръвни клетки и фибринов протеин, които се събират върху скелето на клапата през първия час. Учените твърдят, че синтетичната клапа не е показала признаци на увреждане или други проблеми.

"Този подход към подмяната на сърдечната клапа може да отвори вратата към персонализирани медицински импланти, които се регенерират и растат заедно с пациента, което ще подобри живота на децата", казва съавторът Майкъл Питърс в същото съобщение за пресата.

Снимка: Wyss Institute at Harvard University / Matter

Виж още: Скенер на умиращ мозък разкри, че наистина животът минава пред очите ни в последния момент