След като възрастен пациент умира внезапно по време на рутинен тест, учените случайно заснемат уникални данни за активността в мозъка му в самия край на живота му. По време на 30-те секунди преди и след като сърцето на мъжа спряло, мозъчните му вълни били забележително сходни с тези, които се наблюдават по време на сънуване, припомняне на спомени и медитация, което предполага, че хората действително могат да видят живота си "преминаващ пред очите им".

Феноменът на възпроизвеждане на минали спомени при смъртта е докладван от някои хора, които са имали преживявания, близки до смъртта, но това е първото научно доказателство, че този "проблясък" може да е реален. Тъй като обаче това е единственото проучване на случай, не е възможно да се направят допълнителни предположения за това колко често срещано е това явление или какво е преживяването.

Изследователите направили изненадващото откритие през 2016 г., докато изучавали мозъчната дейност на 87-годишен канадец, който развил епилепсия. Екипът е извършвал електроенцефалограма (ЕЕГ) - тест, който открива аномалии в електрическата активност на мозъка, - за да научи повече за това какво се случва по време на пристъпите му. В този момент мъжът получава внезапен и фатален сърдечен удар. Неочакваната смърт на пациента означава, че екипът случайно е направил първия в историята запис на умиращ мозък, се казва в изявлението на изследователите.

Изследователите записват общо около 900 секунди мозъчна активност преди и непосредствено след смъртта на пациента. Това им позволява да видят как се променят невронните осцилации - повтарящи се модели на невронна активност, известни също като мозъчни вълни, - докато той умира. Те установили, че в 30-те секунди преди и след спирането на сърцето му е имало необичайна промяна в активността на мозъчните вълни.

"Точно преди и след като сърцето спря да работи, видяхме промени в специфична лента от невронни осцилации", казва в изявлението си старши изследователят д-р Аджмал Земмар, неврохирург в Университета в Торонто, Канада. Тези специфични видове осцилации са известни като гама-вълни, допълва Земмар, който сега работи в Университета на Луисвил в Кентъки.

Невронните осцилации се класифицират въз основа на тяхната честота и амплитуда. Гама-вълните имат честота между 30 и 100 херца, най-високата честота от всички осцилации, и най-често се наблюдават в мозъка, когато хората имат достъп до центъра на паметта си в област, наречена хипокампус, по време на сънища.

Екипът събира данни и за други видове осцилации по време на смъртта, включително делта, тета, алфа и бета-вълни. Но именно гама вълните насочват към това, че мъжът е възпроизвеждал в мозъка си спомени от целия си живот - явление, известно като припомняне на живота.

Снимка: Unsplash

Виж още: В човешкия мозък бе открит първи по рода си сигнал