Китай представи материали за изграждането на бъдеща лунна база, които могат да се добиват директно от Луната и са по-издръжливи от обикновените бетонни тухли.

В репортаж от събота държавният телевизионен канал CCTV съобщи, че блоковете, които са черни и наподобяват базалт, открит на лунната повърхност, тежат по около половин килограм.

Когато две блокчета се свържат, те образуват квадрат с височина 3 см и дълбочина 10 см.

Строителните блокове са разработени от Националния център за технологични иновации в цифровото строителство към Университета за наука и технологии Хуажун в централния китайски град Ухан.

Центърът е създаден през 2022 г. и изследва начини за строителство на Луната.

„Тези тухли са създадени чрез симулиране на състава на истинската лунна почва, последвано от процес на синтероване“, казва в доклада Джоу Ченг, професор в центъра.

Преди тухлите да бъдат използвани в Космоса, те ще бъдат подложени на строги тестове, за да се оцени механичната им здравина в суровата лунна среда. Екстремните условия на Луната включват значителни температурни колебания, високи нива на космическа радиация и честа поява на лунни земетресения. Изследователският екип ще оцени дали тухлите могат да издържат на тези предизвикателства и да осигурят подходяща изолация.

Като значителна стъпка напред тези лунни тухли ще бъдат изпратени на китайската космическа станция на борда на товарния космически кораб Tianzhou-8 за по-нататъшни тестове. Изследователите ще оценят механичните им характеристики, термичната устойчивост и способността им да издържат на космическа радиация. Очаква се първата от тези лунни тухли да се върне на Земята до края на 2025 г. за подробен анализ.

Този пробив е в съответствие с дългосрочните планове на Китай за изследване на Космоса. Наскоро страната представи средносрочна и дългосрочна програма за развитие на космическата наука, която очертава пътната карта за напредък в космическата наука до 2050 г. Изграждането на международна лунна изследователска станция, ръководена от Китай, е предвидено да се осъществи през втората фаза на програмата между 2028 и 2035 г., като лунните тухли могат да играят жизненоважна роля в нейното развитие.

Снимка: Unsplash/New China

Виж още: Най-интересните победители от последните издания на A'Home Appliance Design Award - в пълния им блясък!