Вероятно всички сме чували фразата, че не можеш да направиш нещо от нищо. Но в действителност физиката на нашата Вселена не е толкова категорична и суха. Всъщност учените са прекарали десетилетия, опитвайки се да извлекат материята от абсолютно нищо. И сега те успяха да докажат, че една теория, споделена за първи път преди 70 години, е вярна и наистина можем да създадем материя от абсолютно нищо.

Вселената е изградена от няколко закона за запазване. Тези закони управляват енергията, заряда, инерцията и така нататък в списъка. В стремежа си да разберат напълно тези закони учените са прекарали десетилетия, опитвайки се да научат как да създадат материя – постижение, което е много по-сложно, отколкото дори звучи. Преди сме превръщали материята в невидима, но създаването ѝ от нищото е съвсем друго, ами... нещо.

Има много теории за това как да се създаде материя от нищото – особено след като квантовите физици се опитаха да разберат по-добре Големия взрив и какво би могло да го причини. Знаем, че сблъсъкът на две частици в празно пространство понякога може да доведе до появата на допълнителни частици. Има дори теории, че достатъчно силно електромагнитно поле може да създаде материя и антиматерия от нищото.

Но да успееш да направиш някое от тези неща винаги е изглеждало невъзможно. Все пак това не е спряло учените да се опитват и сега това изследване изглежда се е изплатило. Както съобщава Big Think, в началото на 2022 г. група изследователи създадоха достатъчно силни електрически полета в своята лаборатория, за да изравнят уникалните свойства на материал, известен като графен.

С тези полета изследователите успяха да позволят спонтанното създаване на двойки частица-античастица от нищо. Това доказа, че създаването на материя от нищо наистина е възможно, теория, предложена за първи път от Джулиан Швингер - един от основателите на квантовата теория на полето. И с това знание можем да се надяваме да разберем по-добре как Вселената прави нещо от нищото.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха синтетични организми, които могат да се възпроизвеждат