Според проучване, публикувано в сп. Nature по-рано тази година, физиците са заредили последователност от лазерни импулси, имитиращи последователността на Фибоначи, в квантов компютър и в крайна сметка са създали нова фаза на материята.

Те предполагат, че новооткритата фаза на материята е особено надеждна за запазване на информация, повече от използваните в момента методи.

Това е потенциално значителен пробив, който може да позволи на квантовите компютри да бъдат много по-надеждни, тъй като с настоящата технология запазването на кюбитите в техните квантови състояния е несигурна задача.

В сферата на квантовите изчисления единицата или нулата не се съхранява като обикновен бит, а като кюбит. Това, което отличава кюбита, е, че той може да бъде единица или нула едновременно, което потенциално позволява на квантовите компютри да извършват много по-усъвършенствани изчисления, които отнемат на класическите компютри порядъци от време.

Квантовите компютри все още трябва да извървят дълъг път, преди да постигнат надеждно такава скорост или да бъдат практически приложими в ежедневието. От една страна, кюбитите се нуждаят от изключително контролирана среда, в която леко смущение като например незначителна промяна в температурата може да доведе до загуба на квантовите състояния на кюбитите - и на информацията.

При експеримента един обикновен кюбит във всеки край на редица от десет атома запазва квантовото си състояние в продължение на 1.5 секунди. Но когато взривиха тези атоми с импулс лазерна светлина в мелодията на числата на Фибоначи - последователност от числа, при която всяко число е сбор от двете предходни - кюбитите издържаха цели 5.5 секунди.

И според физиците причината за това е свързана със самото време.

„Това, което осъзнахме, е, че чрез използване на квазипериодични последователности, базирани на модела на Фибоначи, можете да накарате системата да се държи така, сякаш има две различни посоки на времето“, казва в скорошно интервю за Gizmodo водещият автор на изследването Филип Думистреску, научен сътрудник в Центъра за компютърна квантова физика към Института Flatiron.

Но защо точно числата на Фибоначи? По същество, когато изстрелвате лазерни импулси, следващи числата на Фибоначи, те действат като един вид квазикристал - казват физиците - структура на материята, която се придържа към модел, но не е периодична.

С други думи, тя е подредена, но не се повтаря.

„При тази квазипериодична последователност има сложна еволюция, която анулира всички грешки, които се намират на ръба“, уточнява Думистреску в съобщение за пресата. „Поради това ръбът остава квантово-механично кохерентен много по-дълго, отколкото бихте очаквали.“

Снимка: Unsplash

Виж още: Английско училище започва да заменя учителите с ИИ