Това е ново изображение на една стара и любима на астрономите мъглявина Серпенс, в която облак от газ и прах е осветен от светлината на звездите. Използвайки инфрачервените си възможности, космическият телескоп "Джеймс Уеб" (JWST) сега разкрива източника на тази светлина: новородени звезди.

Мястото, на което трябва да се обърне внимание на това изображение, заснето с камерата за близък инфрачервен спектър на JWST, е горният ляв ъгъл. Яркочервените ивици са струи газ от новородени звезди, които се удрят в околния газ и прах, създавайки ударни вълни. Важното е, че всички те са наклонени в една и съща посока.

Това е важно, защото доказва теорията, че когато облаци от прах и газ се свиват, за да образуват звезди, всички тези звезди се въртят в една и съща посока. Проблемът е, че преди появата на JWST, който наблюдава в инфрачервения диапазон - за да пробие гъстите облаци от прах и газ, - не беше възможно да се видят новородени звезди или техните струи в оптичните вълни, така че беше невъзможно да се потвърди тази теория.

"Астрономите отдавна предполагат, че когато облаците се разпадат, за да образуват звезди, звездите се стремят да се въртят в една и съща посока", казва Клаус Понтопидан, главен изследовател в Лабораторията за реактивно движение на НАСА в Пасадена, щата Калифорния. "Това обаче не е било наблюдавано толкова директно досега. Тези подравнени, издължени структури са исторически запис на фундаменталния начин, по който се раждат звездите."

Серпенс е отразяваща мъглявина - облак от газ и прах, който не създава собствена светлина, а отразява светлината на звезди, намиращи се близо до него или в него. Всички следи от цвят, които виждате на това изображение - като нишки и мъниста, - са отразена звездна светлина от новородени звезди. Оранжевият цвят обозначава местата, където прахът се намира пред отразената светлина.

Мъглявината Серпенс е на около 1 до 2 милиона години - невероятно млада от космическа гледна точка. В тази област на звездообразуване се намира плътен куп новородени звезди на възраст едва 100 000 години, които се виждат в центъра на изображението.

Снимка: Unsplash/NASA, ESA, CSA, STScI, Klaus Pontoppidan (NASA-JPL), Joel Green (STScI)

Виж още: Samsung Galaxy Z Fold6 vs Samsung Galaxy Z Flip6: кой да избереш за себе си?