Според нови изследвания Слънцето е съвсем малко по-малко, отколкото се смяташе досега.

Новото проучване, което е достъпно онлайн, тъй като е подложено на рецензиране, потвърждава предишна разработка, в която за изчисляване на размера на Слънцето са използвани звукови вълни в него - по същество неговата сеизмична активност - и в която също така е установено несъответствие в радиуса на звездата в сравнение с традиционния модел на Слънцето.

Сега, използвайки различен така наречен "режим" на звуковите вълни, изследователите откриват, че радиусът на Слънцето е по-малък с няколко стотни от процента, или разлика от няколко десетки километра, което може да има по-голямо значение за това как разбираме функционирането на вътрешната му структура.

"Сеизмологичните изводи казват неща, които са свързани с ядрените реакции, химическия състав и основната структура на Слънцето", казва пред New Scientist съавторът на изследването Дъглас Гоф от Университета в Кеймбридж.

Въпреки че учените традиционно оценяват размера на Слънцето чрез измерване на неговата светеща външна обвивка, наречена фотосфера, по-новите методи се насочват към режимите на трептене на звездата.

Докато звуковите вълни се разпространяват през вътрешността на Слънцето, те се отразяват от фотосферата и предизвикват колебания на части от повърхността. Учените разделят тези вълни на различни "режими" в зависимост от това какво ги предизвиква.

Вълните с f-режим са използвани в миналото за оценка на размера на Слънцето, като резултатите показват, че звездата е малко по-малка от стандартната. Но около тези оценки е имало известна несигурност, тъй като, както обясняват изследователите, f-режимните вълни може да не проникват напълно през фотосферата и като такива са по-малко надеждни за измервания.

За да получат по-категорични резултати, изследователите използват p-модални вълни. Те са причинени от огромни колебания на налягането в турбулентната вътрешност на Слънцето и могат да преминат през ядрото с лекота. Това доведе до радиус, който "повече или по-малко съответства" на оценките за f-режима, пишат изследователите, което допринася за идеята за по-малко Слънце.

Колкото и малка да е разликата - само стотни от процента, - тя означава потенциално огромна разлика в структурата и състава на Слънцето, където абсолютната прецизност е от първостепенно значение.

"Съществува потенциал да се стигне до подвеждащи заключения за фините елементи на вътрешната структура на Слънцето", казва пред New Scientist Уилям Чаплин от Университета в Бирмингам, който не е участвал в изследването.

Снимка: Unsplash

Виж още: DeepMind може да прави по-добри прогнози за времето от суперкомпютрите