Китайски учени са конструирали цифров модел за симулиране на марсианската атмосфера и по този начин са подпомогнали плановете на страната за събиране на скални проби от Червената планета.

Моделът възпроизвежда циклите на прах, вода и въглероден диоксид в атмосферата на Марс. Той ще се използва за симулиране на метеорологичните условия за кацане на космически апарати, включително температурата на повърхността, вятъра и праха.

Според по-ранни съобщения Китай планира да изстреля мисията си Tianwen-3 за връщане на проби от Марс между 2028 и 2030 г. Спускаемият апарат ще събере до 500 грама марсиански материал с помощта на бормашина и роботизирана ръка. След това издигащият се апарат ще изстреля ценния товар обратно в орбита на Марс, за да се срещне с очакващия го орбитален апарат за дългото пътуване към дома.

Новият атмосферен модел "може да симулира температурите в зоната на кацане и учените могат да използват тези данни, за да проектират материали, подходящи за изграждане на марсоходи, които да се справят с екстремни студове", заяви водещият изследовател Уан Бин според китайската държавна медия Синхуа.

Моделът Глобален отворен планетарен атмосферен модел за Марс, или GoMars, е изграден с помощта на данни от вече несъществуващия китайски марсоход Zhurong, спускаемите апарати Viking 1 и 2 на НАСА и набора от данни за повторен анализ OpenMARS, което е глобална база данни за марсианското време и условия.

Zhurong е част от първата междупланетна мисия на Китай - Tianwen-1, която стартира през 2020 г. и включваше и орбитален апарат за Марс. Tianwen-2, чието изстрелване е планирано за началото на 2025 г., ще посети близък до Земята астероид и комета от главния пояс, а Tianwen-3 ще вземе проби от Марс.

Tianwen-4, който трябва да бъде изстрелян около 2030 г., ще се насочи към Юпитер и неговия спътник Калисто, като същевременно ще се отдели от сонда, която ще направи полет до Уран.

Снимка: CNSA/PEC

Виж още: Астероиди, способни да унищожат планета, се крият изпод ослепителните лъчи на Слънцето

 

Тагове: