Освен планетите и техните спътници в нашата Слънчева система има безброй скалисти астероиди и светещи комети, които се носят из черния вакуум на Космоса.

Но има и мистериозни обекти, наречени тъмни комети, които притежават характеристиките и на обикновените астероиди, и на кометите. Сега международен екип от астрономи твърди, че тези обекти може да са толкова разпространени, че в далечното минало да са донесли вода на Земята.

Астрономите, които подробно са описали своите открития в научното списание Icarus, също така са установили, че тези тъмни комети, които могат да съставляват до 60% от обектите в близост до Земята, може да са произлезли от астероидния пояс между Марс и Юпитер.

„Смятаме, че тези обекти идват от вътрешния и/или външния главен астероиден пояс, а последиците от това са, че това е още един механизъм за навлизане на лед във вътрешната част на Слънчевата система“, казва в изявление докторантът по астрономия от Мичиган и водещ автор на изследването Астер Тейлър.

Тъмните комети са подобни на астероидите, но съдържат или преди са съдържали и малко количество лед според статията. Този лед ги кара да се движат като комета, когато се приближат до Слънцето, но те не показват онзи предупредителен облак от прах и газ, с който са известни кометите.

Астрономите изследваха седем близки до Земята обекта, които определиха като тъмни комети, и изчислиха от наличието им, че до 60% от близките до Земята обекти могат да бъдат тъмни комети.

Компютърните модели проследяват вероятния им произход до главния астероиден пояс, което означава, че в тази област на Космоса може да има запаси от лед - идея, за която някои астрономи са спекулирали в миналото.

„Във вътрешния главен пояс може да има повече лед, отколкото си мислехме“, продължава Тейлър.

Наличието и възможната обща характеристика на тъмните комети повдига идеята, че те биха могли да имат пръст в снабдяването на Земята с вода в ранната история на планетата.

Много астрономи смятат, че астероидите и кометите са донесли вода на Земята под формата на лед, като компютърните модели, анализиращи състава на тези обекти, предполагат, че те биха могли да носят достатъчно вода, за да запълнят океаните.

Освен вода близките до Земята обекти като астероиди и метеорити, които се сблъскват със Земята, биха могли да донесат бактерии, аминокиселини и други важни молекули, които по същество са послужили като молекулярни семена, направили възможен живота на нашата родна планета.

Внимателното изучаване на тъмните комети може да ни доближи до отговорите на тези важни въпроси за произхода на живота.

Снимка: Unsplash

Виж още: Дните на Земята ще нарастват с бързи темпове с топенето на полярния лед