Вече е официално: човекът е замърсил и най-отдалечените краища на планетата.

Учени, работещи в района на остров Рос на Антарктида, откриха за първи път микропластмаса във въздуха в прясно паднал сняг в едно от най-отдалечените места на Земята.

Рецензирана изследователска статия, публикувана в списание The Cryosphere тази седмица от учени от университета в Кентърбъри, Нова Зеландия, сподели тревожната новина. Снежните проби, събрани в 19 отдалечени места, показват наличието на малките, изкуствени полимери. Допълнителен анализ разкри, че пластмасите, които идват от синтетични процеси, включително производството на козметика, дрехи и опаковки за храна, може да са пътували от 7000 км разстояние в крехката екосистема.

Пресният сняг там е съдържал средно 29 частици на литър, 79% от които са от вида в пластмасови бутилки и дрехи.

"Докато човешкият отпечатък се е увеличил през последния век, Антарктида все още е място на мир и наука и се счита за последната останала истинска пустиня на Земята", пише изследователят Алекс Авес в статията.

Частиците микропластмаса са малки, но опасни. С размера на оризово зърно и понякога по-малки от ширината на човешки косъм, токсичните частици са полимерни фрагменти, създадени чрез ерозия на пластмасови отпадъци. Те са открити в редица далечни среди, от дъното на Марианската падина до върха на Еверест, но никога досега в пресен антарктически сняг. Техният размер и тегло им позволяват лесно да пътуват във въздуха.

Замърсителят е открит и в червата на миди и риби и следователно в хората чрез консумация на морски дарове. През 2017 г. учени от Белгия, където мидите са любимо ястие, казаха, че хората, които ядат морски дарове, могат да консумират до 11 000 микропластмасови частици годишно.

Проучване на университета Хъл наскоро откри микропластмаси в белите дробове на пациенти и в кръвта на донори.

Изработена от сложна комбинация от понякога токсични химикали, вредността на микропластмасите за хората е трудно да се проучи поради тяхното чисто повсеместно разпространение и броя на други химикали, на които хората са изложени в ежедневието си. Проучване, публикувано в Science Direct, съобщава, че те могат да причинят увреждане на човешките клетки, включително алергични реакции и клетъчна смърт.

National Geographic съобщава, че през 2020 г. на Земята са произведени 367 милиона тона пластмаса, като количеството се очаква да се утрои до 2050 г.

"Това е тревожно, защото сме затънали в този проблем и все още не разбираме последствията", казва Алис Хортън, морски учен от Националния океанографски център на Обединеното кралство, пред изданието.


Снимка: Pikrepo

Виж още: Полша направи Minecraft сървър за учениците у дома