Ново проучване потвърждава, че въртенето на вътрешното ядро на Земята наистина се е забавило, което повдига въпроси за това какво се случва в центъра на планетата и как може да ни засегне.

Изследователите, ръководени от екип от Университета на Южна Калифорния (USC), смятат, че тази промяна във въртенето на ядрото може да промени продължителността на дните ни - макар и само с няколко части от секундата, така че все още не е необходимо да пренастройвате часовниците си.

"Когато за пръв път видях сеизмограмите, които подсказваха за тази промяна, бях вцепенен", казва ученият по Земята Джон Видале от USC. "Но когато открихме още две дузини наблюдения, сигнализиращи за същия модел, резултатът беше неизбежен."

"Вътрешното ядро се е забавило за първи път от много десетилетия. Наскоро и други учени защитаваха подобни и различни модели, но последното ни изследване дава най-убедителното разрешение."

Вътрешното ядро е свръхгореща и свръхплътна топка от желязо и никел, за която се смята, че е с размерите на две трети от Луната. Намира се на повече от 4800 км под краката ни и далеч не е лесен обект за изучаване, въпреки че изучаването на неговите характеристики може да ни научи на много неща за историята на нашата планета.

В това изследване Видале и колегите му анализират показанията от 121 повтарящи се земетресения, регистрирани между 1991 и 2023 г. около Южните Сандвичеви острови в южната част на Атлантическия океан. Те добавят и данни от няколко ядрени опита. Всяко от тези събития е предизвикало значителен отзвук на планетата.

Като проследяват как тези вълни се ускоряват, забавят и взаимодействат, изследователите могат да определят позицията и движението на вътрешното ядро. Очевидното му отдръпване спрямо повърхността - което изглежда е започнало около 2010 г. - може да се дължи на постоянното движение на външното ядро от течно желязо, генериращо магнитното поле на Земята, предполага екипът, или на притеглянето на гравитационните сили.

Що се отнася до това какво означава това: всъщност не знаем. Промените в скоростта, обръщането на посоката на движение и колебанията във вътрешното ядро не са необичайни, така че няма индикации, че ще се стигне до апокалиптична катастрофа, каквато може да видим в някой научнофантастичен филм. Възможно е да изпитаме леки промени в дните и нощите, но само много леки.

"Ще бъде много трудно да се забележат, от порядъка на хилядна част от секундата, почти изгубени в шума на вълнуващите се океани и атмосфера", казва Видале.

Това, което можем да кажем със сигурност, е, че изследването допринася за разбирането ни на тайните на геоложките дълбини - а въртенето на вътрешното ядро на Земята е нещо, което учените ще продължат да следят много внимателно.

Снимка: Unsplash/Wang et al., Nature, 2024

Виж още: Ако използвате някои от тези пароли, незабавно ги променете

 

 

Тагове: