Благодарение на нова инициатива езиците и културата на човечеството ще получат свои собствени защити по време на мисия до Луната.

ispace, японска компания за лунни изследвания, която работи за увеличаване на човешкото присъствие в Космоса, се е обединила с Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), за да вземе важна част от нашето човечество и да я съхрани на Луната по време на предстоящата мисия Hakuto-R 2, която ще изпрати роботизиран спускаем апарат на лунната повърхност.

Мисията ще има за цел да достави на лунната повърхност "диск с памет", разработен от ЮНЕСКО, съдържащ 275 езика и други културни артефакти. Това ще бъде опит да се запази частица от нашето човечество, в случай че някога в бъдеще има заплаха за съществуването на човечеството на Земята.

Езиците ще бъдат част от преамбюла на конституцията на ЮНЕСКО, който споделя "важността на запазването на световното единство, езиковото многообразие и културите". ispace ще постави диска с памет на борда на своя лунен спускаем апарат Resilience, част от неговата мисия Hakuto-R 2, и ще го изпрати на Луната някъде в края на 2024 г., ако сегашните срокове се спазват.

"Поддържането на езиковото многообразие и опазването на културата са важни аспекти от мандата на ЮНЕСКО. За нас е голяма чест да обявим, че мисията Hakuto-R 2 на ispace ще допринесе за реализирането на лунната мисия на ЮНЕСКО в полза на света", каза Жулиен Ламами, главен изпълнителен директор на ispace-Europe в изявление.

"Продължаваме да напредваме по мисията Hakuto-R 2 с неотдавнашните постижения в развитието на спускаемия апарат и лунохода, които ни поставят на график за изстрелване през зимата на 2024 г., носещо полезния товар на ЮНЕСКО", продължава Ламами.

Снимка: Unsplash/ispace

Виж още: Apple работи по свой езиков модел за локално ползване директно в телефона ви