Колелото на времето не се движи както преди. Учените откриха, че ядрото на нашата планета се върти по-бавно от близо 15 години насам - и това може да означава по-дълги дни за някои.

В новото изследване на Университета на Южна Калифорния, публикувано в Nature, се забелязва, че вътрешното ядро на Земята се движи по-бавно от повърхността, което се нарича "връщане назад", и това се случва от 2010 г. насам.

"Когато за пръв път видях сеизмограмите, които подсказваха за тази промяна, бях смаян", казва изследователят Джон Видейл. "Но когато открихме още две дузини наблюдения, сигнализиращи за същия модел, резултатът беше неизбежен. Вътрешното ядро се е забавило за първи път от много десетилетия насам."

По-конкретно, за първи път от близо 40 години насам ядрото се движи по-бавно от земната мантия - планетния слой, разположен между горната част на кората и ядрото.

Изследователите измерват сеизмичните данни от земетресенията от 1991 до 2023 г., както и ядрените опити, извършени от САЩ, Франция и Съветския съюз от 1971 до 1974 г. Въз основа на тези данни Видале преценява, че по-бавната скорост на вътрешното ядро е резултат от разбъркването на течно желязо във външното ядро на Земята.

Този течен метал е отговорен за генерирането на магнитното поле на Земята в допълнение към аспектите на гравитацията, свързани с мантията. На този етап обаче това, което ще се случи с планетата в резултат на това, е само предположение. Въпреки това Видейл казва, че продължителността на дните ни може да бъде удължена - с невероятно бързата за Земята скорост от части от секундата.

"Много е трудно да се забележи - става въпрос за порядъка на хилядна част от секундата, почти изгубена в атмосферата."

Въпреки това той е развълнуван от бъдещите изследвания.

"Динамиката на вътрешното ядро може да е дори по-жива, отколкото знаем досега."

Снимка: Unsplash

Виж още: Първият в света биопроцесор, изработен от човешка мозъчна тъкан, използва милион пъти по-малко енергия

 

Тагове: