Швейцарски стартъп твърди, че е създал първия в света биопроцесор, който е част от онлайн платформа с отдалечен достъп до 16 човешки мозъчни органоида. Стартъпът FinalSpark е убеден, че неговата невроплатформа е първата по рода си и че е в състояние да осигури достъп до биологични неврони in vitro.

Това, което е още по-интригуващо за биопроцесора, е, че компанията твърди, че той консумира милион пъти по-малко енергия от традиционните процесори. FinalSpark също така твърди, че нейният биопроцесор е способен да се учи и да обработва информация. Това са много смели твърдения, които биха могли да променят изцяло начина, по който ще подхождаме към използването на биопроцесори в бъдеще.

Компанията подчертава възможностите, които предлага нейната невроплатформа, в изследователски документ, в който подробно се описва разработването на първия в света биопроцесор. В този документ FinalSpark твърди, че за обучението на LLM като GPT-3 се използва приблизително 10 GWh енергия, което е повече от 6000 пъти повече от годишното потребление на енергия на един средностатистически гражданин в Европа.

Ако биопроцесорът, създаден от FinalSpark, може да изпълнява функциите за пестене на енергия, за които се твърди, той може да покаже колко полезни биха били тези по-нови процесори при интензивно използване, особено на места, където е необходимо да се намали консумацията на енергия.

Невроплатформата, която стои зад първия в света биопроцесор, работи на базата на архитектура, която те наричат "мокър софтуер", което означава, че тя е смесица от биология, софтуер и хардуер. Тя използва четири мултиелектродни масива за разполагане на органоидите, които са 3D клетъчни маси, направени от мозъчна тъкан. Освен това всеки MEA съдържа четири органоида, което прави общо 16 различни органоида, за да се осъществи процесът.

Друг е въпросът дали биопроцесорът е мащабируем. Макар че невроплатформата предлага изживяване, подобно на това в облака, изследователите не са споделили доколко е жизнеспособно да се сподели изчислителната мощност на тези 16 органоида при множество операции. Засега само девет институции са получили достъп до платформата за отдалечени изчисления, като FinalSpark изисква от всяка от тях да се абонира за 500 pcm (вид криптовалута) за всеки потребител.

Снимка: Unsplash

Виж още: Нов модел с изкуствен интелект предсказва човешкото поведение с невероятна точност