Японската космическа агенция съобщи, че е изгубила връзка с безстрашния си космически апарат Akatsuki, който се намира на Венера.

Akatsuki е японската мисия, посветена на изучаването на климата на Венера, и в момента е единственият активен космически апарат в орбита около втората планета от Слънцето. Космическият апарат на стойност 300 млн. долара беше изстрелян през 2010 г. и започна мисията си не особено успешно, като не успя да навлезе в орбита около Венера поради повреда в основния двигател. Въпреки това екипът на мисията успя да измисли втора възможност през 2015 г. след пет години обикаляне около Слънцето, като успешно навлезе в орбита.

Оттогава космическият апарат, известен още като Venus Climate Orbiter, провежда научни изследвания, като прави някои неочаквани наблюдения. Сега обаче тези дейности може би са към своя край.

Акаунтът на JAXA за мисията Akatsuki публикува в X в сряда (29 май), че Институтът за космически и астронавтични науки (ISAS) е „загубил контакт с Akatsuki след операция в края на април поради продължителен период на режим на контрол на стабилността на ниското положение и в момента полага усилия да възстанови комуникацията с космическия кораб“.

Космическият апарат ще трябва да може да поддържа стабилна ориентация, за да насочи антената си и да комуникира със Земята.

„Ще ви информираме за бъдещите планове, след като те бъдат фиксирани. Благодарим ви за топлата подкрепа“, гласеше вторият пост от екипа на мисията.

Akatsuki, което на японски означава „зора“, вече е преминала основната си мисия. Космическият апарат започна удължена фаза на работа през 2018 г.

Дори ако този път сондата не може да бъде спасена, мисията доказа възможностите за решаване на проблеми на инженерите на JAXA и подобри разбирането ни за климата и динамиката на атмосферата на Венера.

Снимка: JAXA

Виж още: Ето как изследователите разбиха 11-годишна парола за крипто портфейл за 3 млн. долара