Едва сме на половината от 2023 г., а вече ни се струва, че е годината на контакта с извънземни.

През февруари президентът Джо Байдън издаде заповед за свалянето на три неидентифицирани въздушни феномена - наименованието на NASA за НЛО. След това изтекоха предполагаемите кадри на пилот от военноморските сили на САЩ, заснел НЛО, а след това и новината за доклад на информатор за възможно прикриване от страна на правителството на САЩ на изследвания на НЛО. Съвсем наскоро независим анализ, публикуван през юни, предполага, че НЛО може да са били събирани от тайна агенция на американското правителство.

Ако се появят някакви действителни доказателства за извънземен живот, независимо дали от свидетелства на информатори или от признание за прикриване, хората ще бъдат изправени пред историческа промяна на парадигмата.

Като членове на работната група за изучаване на коренното население група експерти от Изследователския център SETI в Бъркли се заемат да проучат вековни културни контакти и техните резултати от целия свят. Съвместната подготовка се основава на трансдисциплинарни изследвания в Австралия, Нова Зеландия, Африка и цяла Америка. В окончателния си вид изявлението на работната група илюстрира необходимостта от различни гледни точки за етиката на слушането за извънземен живот и от разширяване на определенията за "интелигентност" и "живот". Въз основа на тези констатации, учените разглеждат първия контакт не толкова като събитие, колкото като дълъг процес, който вече е започнал.

Веднага се появява въпросът кой отговаря за подготовката за контакт с извънземен живот. Общностите, които най-вероятно ще се включат в сценарий за контакт, ще бъдат военни, корпоративни и научни.

Като дава на американците законното право да печелят от космически туризъм и добив на планетарни ресурси, Законът за конкурентоспособност на търговските космически изстрелвания от 2015 г. може да означава, че корпорациите ще бъдат първите, които ще открият признаци на извънземни общества. Иначе, макар че откриването на неидентифицирани въздушни явления обикновено е военен въпрос, а NASA има водеща роля при изпращането на съобщения от Земята, повечето дейности около извънземните комуникации и доказателства попадат в програмата, наречена SETI, или търсене на извънземен разум.

SETI е съвкупност от учени с разнообразни изследователски начинания, включително Breakthrough Listen, която се вслушва в "сигнали" или маркери на проектирана технология.

В историята на западната колонизация, дори и в малкото случаи, когато контактьорите е трябвало да се защитават, контактът е довел до брутално насилие, пандемии, поробване и геноцид.

Пътуването на Джеймс Кук с кораба HMS Endeavor през 1768 г. е инициирано от Кралското общество. Това престижно британско академично общество му възлага да изчисли разстоянието между Земята и Слънцето, като измери видимото движение на Венера по Слънцето от Таити. Обществото строго му забранява да поема каквито и да било колониални ангажименти. Въпреки че постига научните си цели, Кук получава и заповед от Короната да картографира и да претендира за възможно най-много територии по време на обратното пътуване. Действията на Кук поставят началото на широкомащабна колонизация и изземване на коренното население в Океания, включително насилственото завладяване на Австралия и Нова Зеландия. Кралското дружество дава на Кук "основна директива" да не вреди и да провежда само изследвания, които ще бъдат от полза за човечеството. Изследователите обаче рядко са независими от своите спонсори и техните проучвания отразяват политическия контекст на своето време, създавайки лавина от последици за Стария и за Новия свят.

Въпреки че са разделени от огромно време и пространство, както пътешествието на Кук, така и SETI имат общи ключови качества, включително призив за наука в служба на цялото човечество. Те също така споделят несъответствието между етичните си протоколи и вероятните дългосрочни последици от техния успех. Първоначалният ефект от публично съобщение за извънземен контакт или намерени извънземни тела или кораби може да предизвика каскадни събития, включително военни действия, добив на корпоративни ресурси и може би дори геополитическа реорганизация, предупреждават експертите. Историята на империализма и колониализма на Земята илюстрира, че не всеки има полза от колонизацията. Никой не може да знае със сигурност как би протекло влизането в контакт с извънземни, макар че е по-добре да се вземат предвид поуките от собствената история на Земята по-скоро рано, отколкото късно.

Снимка: Unsplash

Виж още: Това мистериозно извънземно откритие разбуни духовете на учените