Структурата на земното ядро ​​може да бъде различна от всяко друго състояние на материята, установиха изследователи.

Ю Хе, физик от Китайската академия на науките и водещ автор на изследване, публикувано този месец в списание Nature, казва, че изчисленията оспорват това, което изследователите някога са разбирали за вътрешното ядро.

Той и колегите му откриха, че вътрешното ядро ​​създава "суперйонно състояние", съставено от водород, кислород и въглерод. Според тях то не прилича на никаква твърда или течна форма.

"Това е доста ненормално", посочва той в изявление пред USA TODAY. "Втвърдяването на желязото на вътрешната граница на ядрото не променя подвижността на тези леки елементи и конвекцията на леките елементи е непрекъсната във вътрешното ядро."

Тъй като изследователите не са могли директно да проучат ядрото на Земята, те анализираха данните от земетресенията и създадоха симулации, които отразяват наляганията и температурите, открити във вътрешното ядро. Вместо твърда компресирана топка от желязна сплав изследването на Хе открива прегрети твърди и течни състояния, известни като "суперйонни", по време на симулациите.

Изследването оставя един въпрос без отговор: защо тази суперйонна форма се намира във вътрешното ядро ​​на Земята? Според учените са необходими повече изследвания.

"Мисля, че са необходими повече изследвания, за да се обяснят други сеизмични характеристики, като сеизмична анизотропия във вътрешното ядро", завършва експертът пред ABC Science News.

Снимка: Pikrepo

Виж още: Невидимо земетресение предизвика мистериозно цунами през 2021 г.

 

Тагове: