Siri не е най-лошият гласов асистент днес според YouTube канала MKBHD. В последното си видео Маркес Браунлий провежда четирипосочен тест между Siri и нейните конкуренти, за да види сравнението между гласовите асистенти през 2022 г.

Битката за трона на гласовия асистент е продължение на подобен тест, споделен през 2017 г. Пет години по-късно MKBHD все още удостоява Google Assistant с първото място, докато Amazon Alexa се класира най-зле. В крайна сметка това е тест за смартфон, а не сравнение на интелигентни високоговорители. Ако телефонът Fire не се беше провалил, нещата можеха да изглеждат и по друг начин, нали?

И така, какво пречи на Siri да бъде най-добрият гласов асистент в теста на MKBHD? Всичко се свежда до таймери и последващи въпроси.

Siri при HomePod и дори Apple Watch може да работи с множество функции, но основното й присъствие е при iPhone и там има доста по-ограничена функционалност дори през 2022 г. За сравнение гласовото управление при смартфон е просто норма за Google Assistant.

Според теста Siri и Google Assistant са конкурентни, когато става дума за скорост, въпреки че Siri и гласовият асистент Bixby на Samsung изпитват повече време на забавяне от Assistant и Alexa.

И четирите асистента превъзхождат в отговарянето на факти, когато бъдат подканени с конкретен въпрос. Но последващите въпроси спъват най-много Bixby и Alexa. Siri и Assistant са конкурентни, когато става дума за задаване на въпроси в разговор, но тестът на MKBHD показва, че Assistant е в състояние да запази контекста по-дълго от Siri.

Siri също не достига добър резултат, когато става въпрос за контрол на устройството. Google Assistant и Bixby на Samsung могат да стартират гласови записи и да възпроизвеждат конкретно съдържание в Netflix. Siri изглежда просто стартира подходящи приложения, без да предприема никакви допълнителни стъпки.

Може би изненадваща е липсата на съдействие от страна на Siri, когато бъде помолена да направи селфи. Google Assistant стартира приложението за камера, превключва към предната камера и започва обратно броене, преди да заснеме снимката. Siri стартира камерата, въпреки че опцията за гласовия контрол е напълно способна да управлява камерата на iPhone.

За Siri разширяването на поддръжката на множество таймери към iPhone е най-логичната стъпка. Настройването на Siri да разбира въпроси в контекст обективно е нещо, което трябва да се подобри. В останалите случаи Siri има солидно представяне и със сигурност е най-доброто за хората в екосистемата на Apple.

А какъв е вашият опит с различните гласови асистенти?

Снимка: Unsplash

Виж още: Вашето послание може да полети около Луната

 

Тагове: