Докато Artemis 1 е важна мисия за завръщането на човечеството на Луната, всеки тук, на Земята, има възможност да участва индиректно, като изпрати съобщения до iPad, който се намира в космическия кораб Orion. Камера ще заснеме съобщението в капсулата и ще сподели записа, така че то да бъде широко разпространено.

Разбира се, основният фокус на мисията Artemis 1 е да постави системите на ракетата SLS и космическия кораб Orion на тестов полет без екипаж, преди да изпрати хора на борда му. Редица по-малки сателити също бяха поставени на борда, провеждайки свои собствени експерименти. Някои от тях ще се съсредоточат върху изучаването на Луната, докато други като NEA Scout се насочват към близки до Земята астероиди.

Този iPad лети до Космоса като част от демонстрацията на технологията Callisto. За разлика от сателитите този експеримент е вътре в капсулата Orion, която ще носи екипажа – и това е много подходящо, тъй като целта на Callisto е да тества интерфейсите човек-машина в Космоса. Самият хардуер е сравнително прост – всъщност обикновен iPad, но не със Siri, а Alexa на Amazon. iPad е просто по-подходящ хардуер за теста. Целта е да видим как цифров асистент като Alexa може да направи живота на астронавтите по-лесен и по-ефективен по време на пътуване в дълбокия Космос. Експертите също така ще тестват Webex на Cisco за аудио- и видеоразговори.

Изпращането на съобщение на iPad в Orion е много просто, но гигантът Lockheed Martin, който провежда експеримента, има последната дума за това кои съобщения се показват и кои не. Съобщения с унизително, клеветническо, расистко, сексистко или друго неподходящо съдържание ще бъдат автоматично отхвърляни. Съобщения, които включват всякакви защитени с авторски права материали или подкрепят лица, продукти, марки и др., също ще бъдат автоматично отхвърлени.

За да изпратите вашето съобщение, отидете на уебсайта на Callisto и скролнете надолу до секцията „Изпратете съобщение до Callisto“. Можете да въведете до 120 знака – както и вашето име и имейл. Ако бъде избрано, вашето послание и име ще бъдат показани в космическия кораб Orion по време на тази историческа мисия Artemis 1.

Снимка: NASA

Виж още: Японците признаха, че са подменили данни в симулация за МКС 

Тагове: