Amazon е поредната компания, за която 2022 година не изглежда особено добра. След като стана едно от малкото имена с пазарна оценка от над 1 трилион долара, сега отрочето на Джеф Безос трябва да напусне престижния клуб заради загуба от 1 трилион долара от пазарната си оценка. Новината беше споделена първо от Bloomberg, като анализаторите посочиха влошаваща се икономика, многократно мрачни отчети за печалбите и масивни разпродажби на акции като причина за този резултат. Ето защо сега Amazon е оценен на 878 милиарда долара. Компанията определено не очарова инвеститорите с приходите през третото тримесечие, а очакваният годишен ръст се очаква да бъде около 2-8%, което е много малко за компания от този калибър.


Но не става дума за изолиран случай - миналата година Microsoft за кратко изпревари Apple като най-ценната компания в света, има сходни по размер загуби в пазарната с оценка. Като цяло ситуацията се отнася за всички: според съобщението първите пет най-ценни технологични компании в САЩ са загубили обща стойност от 4 трилиона долара тази година. 
Към настоящия момент съкращенията изглежда, че подминават поне Amazon, но това може би няма да е задълго. Този месец компанията реши да удължи по-ранното замразяване на назначаването, за да обхване всички свои корпоративни служители. В бележка старши вицепрезидентът на Amazon за човешкия опит и технологии Бет Галети цитира несигурните икономически перспективи и увеличаването на наемането през последните години като основни двигатели зад забавянето. 
Намалявайки мащаба, рекордните загуби от оценката вероятно говорят точно толкова за особеностите на съвременната глобална икономика, колкото и за една единствена компания. Само преди четири години Apple стана първата компания, достигнала оценка от 1 трилион долара. Apple по някакъв начин успя за кратко да утрои тази оценка през годините след това и около половин дузина други компании, включително Amazon, Microsoft, Meta и Saudi Aramco, всички успяха да надминат някога непостижимата цифра. Сега, през 2022 г., вместо да виждаме примери за компании, постигнали тази граница от трилион долара, се оказва, че поглеждаме към онези, които губят тази сума.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Amazon Music Prime добавя 98 млн. песни, които да слушате само разбъркано

Тагове: