Apple са пословични с това, че на първо място защитава проектите си и независимо от потенциалните улеснения от някои услуги, от служителите се очаква да спазват най-високите нива на сигурност. Сега според The Wall Street Journal технологичният гигант е загрижен за възможността служителите му по невнимание да изнесат патентовани данни, докато използват ChatGPT. За да предотврати подобен сценарий, Apple е ограничила използването на ChatGPT и други инструменти за изкуствен интелект, като Copilot на GitHub, който може да попълва автоматично код. Изданието също така твърди, че Apple работи върху собствени големи езикови модели.  

В началото на април The Economist Korea съобщи, че трима служители на Samsung са споделили поверителна информация с ChatGPT. Очевидно един от служителите е помолил чатбота да провери изходния код на базата данни за грешки, а друг - да оптимизира кода. Третият служител съобщава, че е качил записана среща на чатбота и го е помолил да напише протокол. Не е ясно по какъв начин Apple ограничава използването на инструменти за генеративен изкуствен интелект и дали не забранява използването им напълно. Но в случая на Samsung компанията е ограничила дължината на подсказките на служителите в ChatGPT до един килобайт, или 1024 знака текст.   
Големите езикови модели като този на OpenAI стават толкова по-добри, колкото повече хора ги използват, защото взаимодействията на потребителите се изпращат обратно на разработчиците за по-нататъшно обучение. В общите условия на ChatGPT например се посочва, че разговорите "могат да бъдат преглеждани от обучители на изкуствен интелект с цел подобряване на системите". За компания от ранга на Apple ограничаването на използването им не е изненада. Въпреки това през април OpenAI въведе нова настройка за контрол на поверителността, която позволява на потребителите да изключат историята на чатовете си, така че разговорите им да не могат да бъдат използвани за обучение. Компанията я направи достъпна, след като се наложи да изтегли ChatGPT за няколко часа поради грешка, която разкриваше въпросите и отговорите, изискани от различни потребители.  
В момента не се знае много за LLM проектите на Apple, ако наистина има такива, но всички нейни усилия в областта на изкуствения интелект са под надзора на Джон Джанандреа, който доскоро ръководеше екипите за търсене и изкуствен интелект на Google. През последните няколко години технологичният гигант също така придоби редица стартиращи компании в областта на ИИ. Наскоро в интервю шефът на Apple Тим Кук намекна, че технологичният гигант подхожда предпазливо, като каза: "Смятам, че е много важно да се подхожда обмислено и внимателно към тези неща".

Снимки: Unsplash

Виж още: Китайската комунистическа партия с най-много искания за премахване на приложения в App Store